Consilier local, băut la volan
Un consilier local din comuna Bărbătești a ajuns să aibă probleme cu legea la 70 de ani. Nicolae Ștefănescu a fost prins băut la volan și s-a ales cu o condamnare penală.
„S-a reținut că în data de 22.09.2020, în jurul orelor 18:51, agenții de poliție rutieră din cadrul Secției de Poliție nr.6 Tg- Cărbunești au oprit în traficul rutier pe DJ 661, pe raza satului Bărbătești, în fața postului de politie, autoturismul marca Citroen, condus de numitul (...) ce se deplasa din direcția Târgu-Cărbunești către Bărbătești, iar cu ocazia testării cu aparatul etilotest, s-a constatat că avea o alcoolemie de 0,47 mg/l alcool pur în aerul expirat, motiv pentru care a fost condus la Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu, unde i s-au prelevat două probe biologice de sânge în vederea stabilirii alcoolemiei”, potrivit rechizitorului.
Consilierul local și-a recunoscut fapta. A spus că în ziua respectivă a cules via, iar la masa de prânz a consumat 200 ml de țuică. Și-a continuat activitatea în gospodărie până în jurul orei 18.00, când a fost contactat telefonic de poștărița din sat care i-a solicitat să se deplaseze la domiciliul acesteia pentru a semna de primire un convocator la o ședință a consiliului local.
Consilierul local a condus circa 1,5 km, iar la întoarcere, în dreptul postului de poliție Bărbătești, a fost oprit de agenții de la rutieră.
Instanța din Gorj i-a acordat pensionarului doar un avertisment, însă procurorii au atacat sentința, pe motiv că este una prea blândă. Curtea de Apel Craiova a desființat decizia Judecătoriei Târgu Cărbunești și l-a condamnat la 8 luni de închisoare, pedeapsa fiind amânată pe un termen de supraveghere de 2 ani.
„Din concluziile buletinului de analiză toxicologică-alcoolemie din 22.09.2020, emis de SML Gorj, în urma analizării probelor de sânge recoltate de la inculpat. a rezultat că la ora 19:35, inculpatul avea o concentrație alcoolică de 1,06 g la mie alcool pur în sânge, iar la ora 20:35 nivelul alcoolemiei era de 0,92 g la mie alcool pur în sânge, astfel că fapta sa nu poate fi apreciată ca prezentând o gravitate redusă”, a motivat instanța.
În plus, „inculpatul, consilier local în vârstă de 69 de ani la momentul săvârșirii faptei, trebuia să reprezinte un exemplu de bună conduită pentru ceilalți cetățeni. Faptul că distanța parcursă era mică nu constituie împrejurări de natură să diminueze pericolul social concret al faptei, ci, dimpotrivă, să-l agraveze, în condițiile în care, astfel cum s-a arătat anterior, inculpatul prin conduita sa, trebuia să adopte un comportament exemplar în cadrul relațiilor sociale și de a asigura o conduită conformă cu legea”, a mai precizat instanța.
Sentința pronunțată pe 11 noiembrie este definitivă.