Asistenta șpăgară din Ionești i-a șocat pe localnici: ”Să dea banii înapoi”
Vaccinarea la chiuvetă pare să fie o modă în România, dar sumele pe care sunt dispuși unii români să le plătească sunt surprinzătoare. O asistentă medicală din Gorj a fost reținută 24 de ore, după ce s-a aflat că a făcut zeci de vaccinări false și cerea chiar și două mii de lei pentru un certificat. Femeia și-a pus halatul medical în cap când a fost dusă la audieri.
Femeia de 52 de ani lucra la un cabinet al medicului de familie, iar de acolo producea foarte mulți bani. Cadrul medical elibera adeverințe false de vaccinare în schimbul unor sume de bani.
Conform unor surse, asistenta cerea până la 2000 de lei pentru o ”vaccinare la chiuvetă”. Nu i-a mers prea mult, fiind ridicată de polițiști și reținută pentru 24 de ore.
Poliţiştii şi procurorii au făcut percheziţii la cabinetul medical şi acasă la asistentă, acolo unde au descoperit suma de 130.000 de lei.
Primarul din localitate spune că așa ceva nu este normal, iar imaginea comunei este pătată. ”Nu se poate așa ceva. Eu, când am auzit, am rămas șocat. Habar nu aveam că se întâmplă așa ceva la noi. Ieri am aflat când am văzut descinderile, iar cetățenii sunt și ei șocați. Prin astfel de fapte, localitatea noastră primește o pată neagră. Nu știu și nu cunosc ca doamna asistentă să mai fi făcut așa ceva până acum. Nu au fost probleme”, a spus Sorin Lambu, primarul din Ionești.
Localnicii nu văd cu ochi buni gestul asistentei. ”Este inadmisibil așa ceva. Eu cred că vinovați se fac și cei care se duc la ea să le elibereze acele documente (...) Ce încredere să mai avem noi în sistemul sanitar? Nu vedeți câte se întâmplă, totul parcă a luat-o razna (...) Banii pe care i-a luat să-i dea înapoi”, au spus câțiva cetățeni din localitate.
Florentina Uță ar fi eliberat certificate medicale și unor persoane care nu au ajuns la cabinetul medical.
„În data de 20.09.2021 a introdus în evidenţa informatizată datele pentru şapte persoane şi a emis în fals şapte adeverinţe de vaccinare, fără ca operaţiunea de vaccinare să fie realizată efectiv. În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită, în incinta cabinetului medical, sumele de câte 1000 lei, de la două persoane, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu, respectiv pentru a introduce datele de identitate ale persoanelor respective în evidenţa informatizată şi a emite în fals adeverinţe de vaccinare, fară a administra dozele de vaccin anti COVID 19”, au precizat procurorii.
De asemenea, în data de 30 septembrie, asistenta a introdus în evidenţa informatizată datele pentru o persoană şi a emis în fals o adeverinţă de vaccinare, fară ca persoana respectivă să fíe prezentă în incinta cabinetului medical, fiind prezentată doar o copie a actului de identitate aparţinând acesteia.
În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită, de la o altă persoană, intermediar, în incinta cabinetului medical, suma de 1.500 lei.
„În data de 12.10.2021 a introdus în evidenţa informatizată datele pentru şase persoane şi a emis în fals şase adeverinţe de vaccinare, fără a administra dozele de vaccin anti COVID 19, simulând administrarea acestora, prin eliminarea serului în vată.
În aceeaşi zi a pretins şi primit cu titlu de mită, de la o altă persoană, intermediar, în incinta cabinetului medical, suma de 2000 lei, pentru a nu-şi îndeplini atribuţiile de serviciu conform celor menţionate mai sus”, potrivit anchetatorilor.
Ancheta continuă, fiind vizate şi alte persoane. Asistenta este acuzată de luare de mită, fals informatic şi fals intelectual.
Astfel de cazuri de întâmplă tot mai des în România, în care medicii și asistenții sunt acuzați că eliberează adeverințe de vaccinare în schimbul unor sume de bani.