Congres Mondial de Medicina Preventiva-tangenta stiintifica Madrid-Targu Jiu

Recent, in capitala Spaniei a avut loc al 3-lea Congres Mondial de Medicina Preventiva si Siguranta Pacientului, organizat de International Association for Risk Management in Medicine(IARMM), http://www.iarmm.org/, reuniune stiintifica internationala care a cuprins doctori din diferite specialitati  si specialisti in Managementul Sanitar de ingrijire a pacientilor internati intr-o unitate spitaliceasca.

   Comitetul de Organizare al Congresului a inclus, alaturi de Presedintele Congresului, Ryoji Sakai (Congress President. President of IARMM . Dr. Med. Hon. Prof. SU, former Profs. TWU, EPFL, USM, etc., Japan), Allen J Vaida (IARMM Advisor, Dr. Executive Vice President, The Institute for Safe Medication Practice , USA), Aidan Halligan ARMM Secretary (Prof. MD University College London, Brighton and Sussex University Hospitals, UK, si profesorii universitari de medicina  s-au doctorii din 55 de tari de pe toate continentele.

    Din Romania, ca major organizator al Congresului  a fost nominalizat, din partea Stafului IARMM, Dr. Aurelian Udristioiu, Membru Academiei Nationale Americane a Biochimiei Clinice, (NACB),Wshington D.C din anul 2005,  Medic Sef-Laborator, Spitalul Judetean de Urgenta Targu Jiu.

   Timp de 3 zile, de dimineata si pana in  seara, lucrariile Congresului,  in cadrul sectiunilor Prezentari Orale, Lecturi Educationale, Discutii la Panel si Prezentari de Postere, au avut in atentie grija fata de pacientul spitalizat, privind ingrijirealui medicala si sigurnata ingrijirii, indiferent de sectia unde este internat pacientul (Clinical Safety).

    Printre temele din Topic, al carui titlu exprima déjà esenta comunicarii, enumeram :

O revizuire model pentru a masura siguranta pacientilor, Securitate si Sanatate in Spitale’, unde Securitatea si Sanatate este o linie strategică prioritatara si un factor cheie de succes pentru o administrare eficienta a spitalului, Autor, Jiménez-Buñuales, Unitatea de Medicina Preventiva, Fundatia Spitalul Calahorra, Spania, lucrarea  “Provocari de Cercetare în domeniul siguranței pacientilor ”, Autor Isabel Rodrigo-Rincon, (Pamplona. Spania, Complexul Spitalier de Navarra.) si lucrarea  “Siguranta pacientilor în societătile cu venituri medii, in situatii de conflict, de atac sau de dezastre naturale ", autor Prof. Dr. Smilja Tudzarova Gjorgov, (Universitatea Clinica de Chirurgie Plastica si Reconstructiva, Universitatea de Medicina <St. Chirili Metodiu> bul. Maica Tereza, -Skopje, R. Macedonia).

    Lucrarea  “Un model de prioritizare între managementul riscului si caile de ingrijiri clinice”, Autor Bartoccioni F, (Dirigente medico presso: Azienda OSPEDALIERA S. Camillo - Forlanini, Italia), a subliniat faptul, ca  managementul  riscului clinic include actiuni variate care trebuie intrprinse in scopul inbunatatirii serviciilor medicale, sa asigure siguranta pacientului privind ingrijirea lui  in sarile de acutizare brusca a bolii, siguranta medicatiei administrate la patul bolnavului, dialogul pacient-doctor, doctor pacient (duble ways communication), privind starea clinica prezenta a pacientului, pe un fond de alerta clinica care ar putea apare neprevazut in boli cornice ca, afectiuni pulmonare, casexia, cancere, infecti, alergii, fibrilatii atriale, sau alte stari facile, si care ar impune un transfer rapid al bolnavului sau masuri suplimentare de consultare cu comisii de alte specialitati.

   De asemenea Conferinta cu titlul “Salveaza o viată - Efectul echipei medicale de urgentă în prevenirea deteriorării starii pacientilor ", Autor, Takamitsu Kodama, Universitatea de Medicina, St Marianna, Catedra de Urgentă,Tokyo, Japonia, a subliat  necesitatea infiintarii unei Comisii in toate unitatile spitalicesiti, cu rolul de a monitoriza printr-un sistem rapid intranet (RRS), orice schimbare brusca a parametriilor de monitorizare a pacientilor ca:

-cresterea brusca a tensiunii, TA maxima> 170 mm Hg sau < 90 mm Hg, Pulsul >132 b/min sau mai mic de 40 b/min, frecventa respiratiei < 8 c/min sau > 36 c/min, diureza< 50 ml/4 ore, sau scaderea brusca a Hemoglobinei < cu 2 unitati fata de cea initiala cu 24 de ore inainte.

   La sectiunea de prezentari orale"Tehnologia Clinica a sigurantei in laboratorul de analize medicale", în lucrarea "Reticulocitele, celulele rosii din sange, noi sau vechi? Reticulocite si riscul de tromboza, Autor, Dr. Louis Van Hecken (medic generalist, Belgia), s- a subliniat faptul  ca reticulocitele sunt un risc major de tromboze venoase acute, in timpul aparitiei “crizei reticulocitare”, ceeace insemna cresterea lor brusca dupa administrarea de tratamente ca Vitamina B12, fier, sau in urma unor anemii hemolitice chimice, toxice, medicamentoase sau autoimmune.

    De asemenea, datorita faptului ca celulele rosii se hranesc numai cu glucoza sau faptul ca in membrana eritocitara se gasesc glucide linkate, numarul de reticulocite la un moment dat  s-ar putea corela cu valorea glucozei in sange sau cu monitorizarea glicemiei prin HbA1c.

   Tot in aceasta sectiune, o audienta crescuta a inregistrat si lucrarea autorilor, Dr. Aurelian Udristioiu, Director de laborator, Spitlaul Judetean de Urgenta Targu Jiu si Prof. PhD Dr.Manole Cojocaru, Facultatea de Medicina Titu Maiorescu, Disciplina de Fiziologie, Bucuresti, avand ca titlul “Efectele alcoolului exogen si endogen asupra functiilor hepatice ".

    Autorii au subliniat faptul ca boala de ficat in anul 2013 a fost de 12-a cauza de deces in Statele Unite, decesele anuale fiind raportate, in numar de 27.000 de cazuri, în statistica de la Centrul pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, USA.. În tările occidentale, până la 50% din cazurile de boli de ficat in stadiu terminal au consumul de alcool ca un factor etiologic important. Mortalitatea la ciroză alcoolică este mai mare decât cel al cirozei non alcoolice, cu o rata de supravietuire la 5 si 10 ani de numai 23% pentru barbate si 7%, respective, pentru femei.

    România se afla la egalitate cu Portugalia privind numarul cazurilor de ciroza care este o formă ireversibil al bolilor de ficat si care apare la aproximativ 30% din consumatorii de alcool excesiv. Această formă de ciroza apare la barbatii care au consumat cantităti mari de alcool pe zi (> 100 mg alcool 40%), timp de 10-15 de ani iar la femei, în mai putin de 7 ani.

   Valoarea bilirubinei totale (5,6 mg / d L valoarea medie, SD = 0,04), prelungirea timpului de protrombină (PT), [INR = 4,53 valoare medie, SD = 1.63], trombocitopenia,  <100 /mm³ trombocite in sagele periferic si hipoalbuminemia (1,2 mg d / l, în valoare medie , SD = 0,083) sunt markeri de hepatita alcoolica severa si / sau ciroza.

    Cercetarile de laborator au evidentiat faptul ca enzima alcool dehidrogenaza (ADH) este o enzima care face posibil ca oamenii să bea bere, vin si alte băuturi alcoolice. Cu toate acestea, functia sa "reală" este considerata de a face conversia alcoolului, generat de bacteriile din intestine, in alte produse metabolice(acetaldehida). Persoanele cu anumite forme mutante de ADH (mARN-155) pot fi deosebit de sensibile la alcool, fata de persoanele sanatoase.

   De asemenea noile cercetari in acest domeniu au reliefat faptul ca alcoolul ar putea fi produs în mod natural în organism, prin urmare, s-a instalat termenul de sindromul "auto-fabrică de bere" la pacientii cu infectii intestinale, in special cu bacteriii Gram negative, cu antigene lipopolizaharidice (LPS), responsabile de procesul de initiere a fibrozei hepatice la nivelul celulelor Kupffer (TLR-4 receptors).

    De exemplu, drojdiile, cum ar fi Candida albicans produc  etanol in-vitro. La aceste persoane atipice, etanolul endogen s-ar putea  produse după ce au mâncat alimente bogate in carbohidrati. Un polimorfism genetic special ca rezultat in activitatea redusă a enzimelor implicate in metabolizarea hepatică a etanolului ar putea explica diferentele etnice in ratele de productie de etanol endogen.

  Totusi la oameni potentiali sanatosi, studiile confirmă că un consum moderat de vin este asociat cu concentratii plasmatice ridicate de omega-3,  acizi grasi polinesaturati, reducerea vâscozitătii sângelui, îmbunătătirea sensibilitătii la insulină, scăderea  agregarii trombocitelor si schimbari benefice  in plasma a proteinelor ​​de coagulare , cresterea HDL-colesterol (colesterolul bun), si cresterea efectului cardioprotector cu 50%.

    În finalul lucrarii s-a subliniat faptul ca dintre   băuturlei alcoolice, vinul rosu, cu o varietate de polifenoli, inclusiv acizi fenolici, taninuri, resveratrol (un antioxidant puternic) si flavonoide, pare să aibă efecte antioxidante semnificativ mai mare, fiind si  anti-cancerigen si anti-inflamatorii, în contrast cu ginul (etanol fără polifenoli), sau cu abuzul de etanol, cu efect cancerigen.

     In sectiunea Farmacologie din ultima zi a Cogresului s-a remarcat lucrarea “ASTRA -Algoritmi pentru Seniori "Terapie Ameliorare: Analiza Riscului de polipragmazie  in disfunctii cognitive si dementa, Autor, Ursula Wolf, Departamentul de Farmacologie si Toxicologie, Martin Luther University Halle-Wittenberg, Germania, ,in  care s-a subliniat grija medicilor care trateaza bolnavii din spitale venind cu medicamente prescrise de medicii curanti pentru afectiuni associate, alta decat aceea pentru care sunt  internati, bolnavi care prezinta pericol de polipragmazie si intoxicatii medicamentoase.

    La ceremonia de inchidere a Congresului participantii la Congresul  IARMM 3rd World Congress of Clinical Safety, cu deviza “Clinical Risk Management”, si-au dat intalnire in anul viitor, in Macedonia, undeva pe malul lacului Ohrid.

Dr. Aurelian Udriştoiu

Vizualizări: 452

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: