Condiţii mai aspre pentru primirea subvenţiilor de la APIA
Fermierii contestă documentele cerute de APIA pentru acordarea subvenţiilor. Ba mai mult, se plâng de faptul că adeverinţele eliberate de primării nu sunt acceptate de APIA pe motivul că nu sunt completate corespunzător. Primarii spun că nu au dotările necesare pentru a face faţă birocraţiei. Aceştia cred că se cer foarte multe documente tocmai pentru a-i face pe oameni să renunţe la subvenţie. Conducerea APIA a precizat că parcelele trebuie identificate corect pentru a se evita sancţionarea fermierilor.
Noile documente impuse de APIA pentru acordarea subvenţiilor au creat o întreagă isterie la primăriile din judeţ. Fermierii sunt nemulţumiţi de faptul că nu reuşesc să intre în posesia documentelor, iar primarii spun că nu au aparatura şi personalul necesar pentru a face faţă acestei probleme. „Joi şi vineri au venit foarte mulţi oameni la primărie după ce au fost trimişi înapoi de către APIA. Este o întreagă birocraţie faţă de anul trecut. Pe lângă adeverinţă de la primărie, se cere şi o copie de la Registrul Agricol. Acum, APIA pune angajaţii primăriei să identifice suprafeţele neeligibile. Înainte se identificau doar suprafeţele eligibile. Noi trebuie să avem un program în calculator pentru a haşura suprafeţele respective. Nu avem salariaţi pentru a face identificarea suprafeţelor în locul angajaţilor APIA. Nu avem nici aparatura necesară pentru a xeroxa Registrul Agricol, aşa cum vor ei”, a declarat Liviu Cotojman, primarul de la Roşia de Amaradia. Acesta crede că foarte mulţi oameni vor renunţa să mai solicite subvenţia pe suprafaţă. „Eu, în calitate de primar, am trimis o adresă oficială la APIA prin care mi-am asumat responsabilitatea pentru a se lua în considerare identificarea făcută în anul 2014. Parcelele au fost identificate corect, am avut şi teledetecţie, însă noile documente ne dau peste cap toată activitatea, este o întreagă nebunie. După părerea mea, au fost impuse noi condiţii tocmai pentru ca oamenii să renunţe la aceste subvenţii. Fac foarte multe drumuri APIA - primărie şi nu se merită”, a mai precizat Cotojman.
Facturi fiscale pentru fânul vândut
Şi primarul de la Slivileşti consideră că se va reduce substanţial numărul beneficiarilor de subvenţii APIA. „Sunt măsuri luate pentru a-i face pe oameni să renunţe singuri la subvenţie. Sunt foarte multe probleme din cauza hârtiilor. Celor care au păşuni şi fâneţe le trebuie bon fiscal sau factură fiscală ca să arate că au valorificat fânul, dacă nu au animale. Cine îţi dă la ţară factură fiscală atunci când vinzi fânul? De multe ori, oamenii vând fânul pe cereale sau dau fânul rudelor pentru a-i ajuta la muncă” a declarat Sorin Bucurescu, primarul de la Slivileşti.
O altă problemă de care se lovesc fermierii o constituie titlurile de proprietate. În cazul lipsei acestora oamenii trebuie să dea o declaraţie pe propria răspundere din care să reiasă motivul lipsei. Declaraţia va fi vizată de secretarul primăriei sau se va da în faţa unui notar. De asemenea, dacă titlul de proprietate nu este pe numele solicitantului subvenţiei şi dacă sunt doi sau mai mulţi moştenitori toţi trebuie să dea declaraţie în favoarea unuia dintre ei.
APIA: Vrem să evităm sancţionarea fermierilor
Potrivit conducerii APIA Gorj, parcelele trebuie identificate corect pentru a se evita sancţionarea fermierilor. „Nu cerem altceva decât documente justificative. Adeverinţa eliberată de primărie trebuie să fie însoţită de o copie după Registrul Agricol, la nivel naţional au existat situaţii în care în adeverinţă figurau anumite suprafeţe, iar în registru erau altele. Sunt primării care nu au registrele completate deşi acest lucru era obligatoriu din anul 2009. Nu văd ce greutate este pentru angajaţii primăriilor să elibereze oamenilor câte o copie după Registru Agricol. Sunt coloane cu blocul fizic, suprafaţa fiecărei parcele şi categoria de folosinţă. Ne-au venit adeverinţe care nu aveau nici un fel de element de identificare. De exemplu: Popescu Ion figurează cu 7.37, atât. Începând cu anul 2015, există sancţiuni clare pentru nepoziţionarea corectă a terenului. Este necesară o identificare corectă pentru a evita sancţionarea fermierilor. Trebuie ştiut că începând cu 2015 nu se mai acordă subvenţii pentru păşune sau fâneţe dacă solicitantul nu deţine şi animale”, a declarat Constantin Negrea, directorul APIA Gorj.
CERERE
Cererea de plată se poate depune până la data de 15 iunie, la ora actuală la APIA Gorj fiind înregistrate în jur de 550 de dosare. Cererea vizează atât ajutoarele naţionale tranzitorii, acordate de la bugetul de stat, cât şi ajutoarele europene. Fie că este vorba despre SAPS, schema de plata unică pe suprafaţă, sau de sprijinul financiar acordat crescătorilor de animale, se va completa un singur formular. Beneficiarii plăţilor directe sunt fermierii activi, persoane fizice sau juridice, care desfăşoară o activitate agricolă.
NOUTATE
Începând cu anul 2018, nu se mai pot primi cereri de plată, nu se mai pot primi subvenţii dacă nu există documente cadastrale.
APLICAŢIE
APIA pune gratuit la dispoziţia fermierilor aplicaţia online IPA. Pe baza numelui şi a unei parole, fermierii vor putea completa şi online cererea, după care formularul va fi tipărit şi va fi depus, tot pe hârtie, la centrele judeţene.