Casă construită în 2013, demolată pentru şoseaua de centură
Mai mulţi cetăţeni din Târgu Jiu s-au revoltat după ce Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a început lucrările la varianta ocolitoare a oraşului. Oamenii spun că nu au semnat până acum niciun document, iar terenurile şi casele le sunt luate abuziv de autorităţi. Oamenii spun că nu vor permite accesul utilajelor pe proprietăţile lor până nu li se va garanta printr-un document că vor fi despăgubiţi la preţul pieţei. Oamenii au stat ieri de vorbă cu directorul companiei, Narcis Neaga, care a venit la Târgu Jiu şi care le-a transmis că nicio locuinţă nu va fi demolată deocamdată şi că va găsi soluţii astfel încât oamenii să nu îşi piardă casele.
Lucrările pentru realizarea variantei ocolitoare a municipiului Târgu Jiu au început de săptămâna aceasta în zona Ana Ipătescu, dar şi în zona Ciocârlău, astfel că mai multe utilaje lucrează de zor la amenajarea noii şosele. Numai că proiectul prevede şi demolarea unor case construite în ultimii ani, iar proprietarii nu vor sub nicio formă să-şi piardă locuinţele. Cu toţii au obţinut autorizaţii pentru construirea acestora, deşi se cunoştea faptul că prin acele zone urma să fie realizată varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu. Culmea este că, într-un caz, chiar cei de la Drumurile Naţionale au dat avizul proprietarilor să ridice clădirea, menţionând că această centură nu va trece pe proprietatea lor. Este vorba de familia Spînu, care a obţinut autorizaţia de construcţie în 2011, document acordat de primăria Târgu Jiu tocmai în baza avizului dat de cei de la Drumuri Naţionale Târgu Jiu. „Nu se poate aşa ceva. Am luat aviz şi autorizaţie. Cei de la Drumuri ne-au comunicat că nu va trece varianta ocolitoare pe proprietatea noastă. Am ridicat casa, am recepţionat-o în 2013 şi acum vor să o demoleze. Ne gândeam că aici vom sta până la adânci bătrâneţe. Au venit cu utilajele să decoperteze. Este incredibil aşa ceva. Nu au făcut măsurători, ne-am regăsit pe lista din Monitorul Oficial cu suma de 250.000 lei despăgubiri. Păi în baza a ce? Să se facă o evaluare de către un expert, la preţul pieţei. Nu aşa, de mâine vă demolăm şi vă dăm banii ăştia”, a spus Maria Spânu.
Soţii Spânu, alături de alţi cetăţeni nemulţumiţi, a mers ieri la sediul Secţiei de Drumuri Naţionale Târgu Jiu pentru a cere lămuriri directorului companiei, Narcis Neaga, care a venit să viziteze şantierele.
Au ridicat casa fără avizul celor de la CNADNR
Printre cei care au aflat că li se va demola casa se numără şi familia Ancuţa de pe strada Ana Ipătescu. Casa a fost ridicată în baza unei autorizaţii emisă de primăria Târgu Jiu în luna aprilie 2012. În acest caz, primăria a emis documentul fără ca cei de la CNADNR să dea avizul prin care să ateste că centura nu va trece pe proprietatea lor. Oamenii cer acum despăgubiri pentru casă de 500.000 lei, spunând că au muncit ani mulţi prin străinătate ca să o ridice, iar pentru terenul aferent vor despăgubiri la preţul pieţei, adică minimum 12 euro pe mp sau un alt teren în altă zonă.
Oamenii spun că sunt şi variante astfel încât să nu se ajungă la demolarea casei. „La o casă din asta, să vii cu o centură, că nu poţi să deviezi mai încolo de casa mea, că sunt bani europeni, şi nu umblă la proiect. Europa spune că să mă demolezi pe mine, ca să mă distrugi pe mine? E câmp destul, poate fi deviată. Mie nu îmi convine, pot să dea cât mi-or da pe casă. Voi ieşi şi îmi pierd viaţa pentru casa asta. Nu cedez” a spus Constantin Ancuţa, proprietarul casei de pe strada Ana Ipătescu. „Mi-au dat autorizaţie de construcţie. Au zis că nu trebuiau să îmi dea. Am obţinut, am terenul din 2006. Am dat 78.000 lei pe el. Primarul mi-a spus că vine o centură în zonă, dar nu ştie pe ce teren. Mi-au zis să mă duc la SDN să mă interesez unde vine centura. Mă duc acolo şi au zis că nu ştiu pe unde va veni centura. Îmi zice să întreb la firma italiană, că dacă vreau să aflu pe unde trece centura, să-i dau 800 lei. M-am dus la Şuşiţa, am scos banii şi că am venit cu banii să-mi spună şi mie. Au spus că nu ia banii, că trebuie să merg la primărie. M-am întors la primăriei, au zis să las dosarul şi peste o săptămână mi-au dat autorizaţie de construcţie. Ştampilă, Cârciumaru, tot ce trebuie. Mergeţi sănătos acasă, apucaţi-vă de treabă!”, a mai spus Constantin Ancuţa.
„Nu suntem convinşi că vom salva toate casele”
Directorul CNADNR a spus că muncitorii de la Collini Lavori, societatea care a câştigat licitaţia pentru realizarea variantei ocolitoare oraşului, au posibilitatea să lucreze în zonele în care nu sunt probleme cu terenuri, case sau de natură arheologică şi că va găsi soluţii pentru evitarea demolării caselor. „În documentaţia de licitaţie era vorba de 17 case, dintr-o dată numărul 17 s-a transformat în numărul 28, care au apărut pe traseu. Le-am spus şi i-am instruit şi pe constructor şi pe consultant să nu înceapă lucrările în zona caselor, să nu înceapă cu demolări, până nu găsim o soluţie sau mai multe. Nu suntem convinşi că vom salva toate cele 28 de case, însă acolo unde există posibilitatea să nu demolăm, încercăm să nu demolăm ca să nu creăm probleme sociale. În ceea ce priveşte problemele cu utilităţile, unele pot fi rezolvate pe plan local, unele vor fi rezolvate la Bucureşti, ne-am asumat noi, compania să-i sprijinim”, a declarat directorul CNADNR, Narcis Neaga.
Cei nemulţumiţi, îndrumaţi spre instanţă
Şeful CNADNR a spus că pentru cei expropriaţi au fost emise decizii ce pot fi consultate pe site-ul companiei. „Am fost la faţa locului. A fost un caz. A intervenit poliţia pe şantier. Ne-au sunat cei de acolo. Era vorba de 2 protestatari care au chemat un avocat şi au zis că nu ies de acolo până nu le prezentăm decizia de expropriere. Bineînţeles, decizia de expropriere exista, este publicată şi pe site-ul companiei, nu a fost un abuz din faţa companiei”, a precizat directorul Narcis Neaga.
Neaga a mai admis că în cazul familiei Spânu, un angajat al SDN Târgu Jiu a greşit emiţând acel aviz şi că a fost suspendat din funcţie. Este vorba de Ion Dina, fostul director.
Reacţia primăriei Târgu Jiu
La închiderea ediţiei, Primăria Târgu Jiu a prezentat un punct de vedere destul de neclar legat de subiect. „La data eliberării autorizaţiei de construire, Primăria Tg-Jiu nu dispunea de coordonate stereo 70 ale culoarului de exproprieri al Variantei ocolitoare. Nu se putea impune obligativitatea obţinerii aviz CNADNR pentru că nu exista situaţia mai sus amintita, ci doar planuri diferite cu traseul drumului ocolitor (unul din mai 2009, altul din iunie 2010) şi acestea la scări pe care nu s-a putut identifica faptul ca terenul numitului Ancuţa Constantin ar fi afectat de traseul drumului ocolitor. În luna mai 2012 numitul Ancuţa depune cerere la S.D.N. pentru a se informa daca este afectat de Varianta ocolitoare, iar în data de 12 iunie 2012 primeşte răspuns că trebuie achitată o taxă; depune documentaţia în vederea obţinerii autorizaţiei de construire făcând presiuni, afirmând că nu avem dovada că este obligatorie obţinerea avizului CNADNR (fapt menţionat mai sus); este informat de către CNADNR că terenul îi este afectat de traseu; terenul are destinaţia de teren arabil si este situat parţial intravilan si parţial extravilan; nu avem o situatie din care sa rezulte daca si cat teren l-a trecut in curţi constructii (se face cu o actualizare de cadastru)”.