Condamnat definitiv pentru transportul minerilor
Administratorul unei foste firme din Târgu Jiu care a asigurat transportul minerilor din Valea Jiului pentru o anumită perioadă de timp a primit acum condamnarea definitivă în dosarul în care a fost acuzat de evaziune fiscală în formă continuată.
Florin Ecobici nu a contestat sentinţa dispusă împotriva sa în primăvară la Tribunalul Gorj, dar au făcut acest lucru procurorii şi reprezentanţii Fiscului. Bărbatul a rămas la Curtea de Apel Craiova cu condamnarea la 2 ani de închisoare, executarea fiind suspendată şi înlocuită cu un termen de supraveghere de 2 ani.
Magistraţii din Bănie au modificat verdictul de la Târgu Jiu doar în privinţa câtorva zeci de facturi care au fost emise de Complexul Energetic Hunedoara şi Societatea Naţională pentru Închideri Mine Valea Jiului. Firma lui Ecobici care a derulat în 2013 şi 2014 contractul pentru transportul ortacilor, SC Eramyflor Tour SRL Târgu Jiu, nu a înregistrat în contabilitate facturile pe care le-a emis pentru a putea încasa banii pentru transportul minerilor. CE Hunedoara şi Societatea Naţională pentru Închideri Mine Valea Jiului au înregistrat în schimb documentele respective pentru că altfel nu puteau face plăţile, iar anularea lor de către instanţa de la Gorj încurca şi mai mult lucrurile. Ca urmare, Curtea de Apel a dispus acum modificarea sentinţei Tribunalului Gorj în aşa fel încât anularea să nu mai fie valabilă.
A dat vina pe mătuşa decedată
Pe parcursul procesului de la Târgu Jiu, Ecobici le-a spus judecătorilor că a derulat contracte cu unităţile miniere din Valea Jiului, dar că de înregistrarea facturilor se ocupa o mătuşă de-a sa, care, între timp, a decedat. Instanţa a constatat însă că femeia nu avea nicio treabă cu firma respectivă.
„Ecobici Florin a declarat că nu se află în posesia documentelor contabile ale societăţii şi nu cunoaşte exact dacă relaţiile comerciale ce fac obiectul prezentei cauze au fost înregistrate în evidenţele contabile ale societăţii deoarece aceste documente au fost lăsate mătuşii sale, care a decedat la data de 29.05.2015. A susţinut că mătuşa sa «îl ajuta» numai cu înregistrarea documentelor contabile, persoană care nu avea totuşi nici un fel de împuternicire care să o autorizeze a face astfel de demersuri, însă recunoaşte relaţiile comerciale cu cele două societăţi comerciale de la care admite că a încasat sumele de bani aferente contractelor încheiate”, se arată în decizia de condamnare a inculpatului.
Între timp, firma care îi transporta pe mineri a intrat în faliment şi a şi fost radiată de la Registrul Comerţului. Inculpatul are obligaţia, conform sentinţei judecătoreşti, să achite un prejudiciu de circa 81.000 de lei, pe parcursul procesului el plătind la buget doar 1.000 de lei. Judecătorii l-au mai obligat pe acesta şi să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii la Primăria Târgu Jiu sau DGASPC Gorj.