Condamnare pentru un elev teribilist
Un tânăr care a împlinit de curând 18 ani, elev la liceul din Tismana, a fost condamnat la „măsura educativă a asistării zilnice”, fiindcă s-a urcat la volanul unei mașini sustrase și nu a oprit la semnalul polițiștilor. Fapta s-a petrecut acum doi ani, pe când tânărul avea 16 ani.
În fapt, în seara zilei de 30 septembrie 2019, organele de poliție din Tismana au efectuat semnal regulamentar de oprire a unui autoturism BMW 316i, de culoare roșie, întrucât au observat că în vehicul se află mai multe persoane.
La vederea poliției, conducătorul auto a schimbat direcția de mers către DN 67D, neoprind la semnal. Polițiștii au plecat în urmărirea autoturismului, cu semnalele luminoase și acustice în funcțiune, iar într-o curbă la dreapta, autoturismul și-a continuat deplasarea, ieșind în afara părții carosabile, pe câmp, și oprind după aproximativ 50 de metri.
Din autoturism au ieșit mai multe persoane, care nu s-au supus somației, fugind pe câmp. La scurt timp, polițiștii au găsit în vegetația din zonă un puști de 11 ani. Băiatul a recunoscut că amicul lui a sustras autoturismul din grădina unui localnic și l-a condus inițial până la biserica din satul Ungureni și, ulterior, până în intersecția din centrul satului.
Minorul i-a identificat și pe ceilalți pasageri. Cu prilejul audierii, tânărul „șofer” a recunoscut fapta. Împreună cu patru amici, toți minori, a decis să pătrundă în parcul auto din zona barajului Hidro și să cerceteze mai amănunțit BMW-ul cel roșu.
În timp ce se jucau în autoturismul respectiv, tânărul a găsit cheia de contact în cotiera dintre scaune, așa că a decis să facă o scurtă plimbare, dând nas în nas cu poliția.
Având în vedere că la data săvârșirii faptei, inculpatul avea 16 ani, instanța a ținut cont de dispozițiile legii privind răspunderea penală a minorilor.
„În cazul inculpatului s-au constatat limite ale supravegherii și rezultate școlare slabe, deși se bucură de sprijinul material, afectiv și locativ oferit de părinți”, a susținut Serviciul de Probațiune Gorj, precizând că tânărul prezintă „un risc mediu-mare de reiterare a comportamentului infracțional”.
Drept urmare, instanța a apreciat că se impune luarea măsurii educative a asistării zilnice pe o durată de 6 luni, sub coordonarea Serviciului de Probațiune Gorj, astfel încât tânărul să conștientizeze consecințele legale și sociale ale săvârșirii de noi infracțiuni, pentru a nu se mai expune riscului de comitere a unor fapte de natură penală. În plus, tânărul este obligat să urmeze un curs de pregătire școlară sau formare profesională.
Măsura educativă a asistării zilnice constă în obligația minorului de a respecta un program stabilit de serviciul de probațiune, care conține orarul și condițiile de desfășurare a activităților, precum și interdicțiile impuse minorului.
Sentința pronunțată de Judecătoria Târgu Jiu, zilele trecute, nu este definitivă.