Comuna din Gorj cu doi asistaţi sociali este ocolită de investitori
O situaţie mai puţin obişnuită într-o comună din Gorj. Aici vin investitori, însă pleacă imediat pentru că nu găsesc forţă de muncă. Mai mult decât atât, în localitate sunt doar doi localnici care primesc ajutor social. Vorbim de comuna Leleşti unde autorităţile locale au reuşit în câţiva ani să convingă cetăţenii că un salariu decent este preferabil unui ajutor social mic.
Autorităţile locale din Leleşti duc lipsă de investitori, dar nu pentru că nu sunt firme interesate să investească în zonă, ci pentru că nu găsesc forţă de muncă.
Primăria din comună dispune de un teren pe care l-ar putea pune la dispoziţia celor care vor să dezvolte aici o fabrică sau un alt gen de afacere, numai că investitorii nu găsesc oameni care să muncească. "Ne zbatem să aducem investitori, dar fără prea mari rezultate. Dispunem de teren suficient să aducem investitori mari, dar nu au cu cine lucra. Am discutat cu cineva care voia să facă aici un abator. A încercat să găsească muncitori în comună şi nimic. La fel s-a întâmplat şi în comunele învecinate. Am înţeles că până la urmă s-au dus la Vâlcea. Avem şi o fabrică de cărbune în comună care avea nevoie numai de 8 oameni. Au fost nevoiţi să aducă din alte localităţi, pentru că la noi nu au găsit săteni dispuşi să muncească. Au motivat că nu vor din cauza prafului. Aici se fac cărbuni pentru grătar", a precizat Vasile Laurenţiu Turcilă, primarul din Leleşti.
Primarul din Leleşti se bucură că nu are asistaţi sociali în comună, deşi sunt momente când ar avea nevoie să-i folosească la diverse activităţi în comună. "Noi avem doar două persoane la ajutor social. Oamenii au înţeles că e mai bine să aibă un serviciu decât să aştepte ajutorul social care este destul de mic. Unii au plecat în străinătate, iar alţii au terenuri, gospodării şi din cauza asta nu se încadrează la ajutor social. Pot să spun că mă bucur că nu este o comună de asistanţi sociali, dar pe de altă parte mai făceam şi noi treaba cu ei prin localitate, mai curăţau un şanţ, mai săpau ceva, mai o reparaţie pe la şcoli şi alte lucruri mărunte".