Un bucureştean oferă gratuit teren în comuna Bolboşi. Vezi ce condiţii pune!
Un bucureştean oferă gratuit aproximativ 9.000 de metri pătraţi uneia sau mai multor familii care vor să-şi construiască locuințe şi să dezvolte o fermă de capre. Terenul este în comuna Bolboşi şi, până acum ceva timp, aici a funcţionat o mini fermă de capre, însă proprietarul le-a vândut şi a plecat în Germania.
"Loc de casă pentru familie, crescători de capre în Bolboşi. Terenul este intravilan, are 9.000 mp pe DJ 673 Turceni-Mătăsari, pentru perioada nelimitată (minim 5 ani), oferit gratuit pentru construcţia unei case de locuit cu anexă, fermă de capre pe sistem de păşune în agricultura ecologica 20 ha, cu posibilitate de dublare a suprafeţei prin păşunare intensivă". Cam aşa sună anunţul postat de bucureştean pe Olx din dorinţa de a găsi o întrebuinţare terenului primit moştenire.
Proprietarul pune şi câteva condiţii: "Eu vreau să dau terenul gratuit unor oameni muncitori. E cam greu cei drept. Caut o familie sau mai multe, care să aibă putere de muncă şi să crească aici capre, am zis eu, sau vaci, să producă lapte, brânză şi de ce nu să-şi construiască aici şi o casă. Nu e greu dacă munceşti şi faci profit poţi să-ţi ridici o căşută decentă şi să îţi faci un rost ca să îţi asiguri traiul".
Proprietarul nu ţine neapărat ca doritorii să fie din Bolboşi sau din Gorj. Pot să vină din orice colţ al ţării, numai că, cei care l-au contactat telefonic, vor terenul, dar nu acceptă şi condiţiile. "Toţi cei care vor terenul şi aud de muncă spun mai bine că rămân cu ajutorul social că nu fac mare lucru. La capre e de muncă. Poate se găseşte totuşi cineva în ţara asta dispus să muncească. Eu sunt dispus să-i ajut. Le ofer terenul, dar nu vreau să îşi bată joc. Să facă ceva. Unii au vrut să muncească, dar să le dea cineva şi animalele. E mai grau aşa. Cine are încredere că ei nu le vând sau nu le pun pe grătar şi termină cu ele?", a spus bucureșteanul.
Bărbatul este conştient că este destul de greu să răzbeşti cu creşterea animalelor dacă nu ai şi piaţă de desfacere a produselor, dar se gândeşte că poate cei care vor pământul se constituie într-o asociaţie şi le este mai uşor să dea spre vânzare laptele şi brânza. "Problema e că nu ai unde să vinzi brânza şi laptele. De aceea eu cred că ar fi bine dacă ar fi un ONG sau o fundaţie care cunoaşte cazuri sociale să le ofere animelele şi să se asigure că au grijă de ele şi apoi să îi sprijine şi cu piaţa de desfacere. Se pot constitui în asociaţii care să dea laptele la mineri, că este foarte bun şi acolo chiar e zonă minieră sau la spitalul de plămâni, că am înţeles că exită unul la Gorj. Trebuie un sprijin, că altfel e greu. Ar fi bine şi o firmă care să se ducă să le ia produsele. Eu îi sprijin cu păşunea. O am şi stă degeaba. E şi izvor acolo, dar mai mult nu am ce să fac. Am vorbit şi la primărie. Ei sunt de acord, dar primăria nu poate creşte capre", a explicat proprietarul terenului.
În urmă cu câţiva ani, terenul bucureşteanului a fost folosit de un localnic din Bolboşi care a avut capre, dar le-a vândut tocmai pentru că îi era destul de greu să-şi vândă produsele şi, pentru că avea atestat de buldoexcavatorist, a plecat în Germania pe un salariu de câteva mii de euro pe lună.