Comoară găsită într-o pădure din Teleşti
Trei arheologi amatori au descoperit o adevărată comoară îngropată într-o pădure din comuna Teleşti. Este vorba de un tezaur monetar din secolele II-III care a aparţinut cel mai probabil unui fermier sau unui negustor. Valoarea tezaurului va fi stabilită curând de către un profesor din Cluj, expert în numismatică romană. Monedele vor fi expuse publicului la Muzeul Judeţean Gorj, într-o vitrină securizată.
Trei posesori de detectoare de metale au găsit tezaurul monetar îngropat la o adâncime de 30 de centimetri, într-o râpă din comuna Teleşti. Monedele aparţin epocii romane fiind bătute în vremea împăraţilor Traian, Hadrian şi Marcus Aurelius. Alături de monede au mai fost descoperite un inel din bronz şi două frânturi de monede. „Depozitul este compus din 379 de monede, un inel de bronz şi două fragmente de monede. Descoperirea se încadrează în categoria depozitelor care au în componenţă atât monede, cât şi podoabe, este vorba de acel inel şi datează din secolele II-III. La prima citire de pe aceste monede sunt emitenţi împăraţii Traian, Hadrian, Antonius Pius, Marcus Aurelius. Tezaurul va fi curăţat, clasat şi expus după aceea publicului. Descoperirea este extrem de importantă deoarece sunt extrem de rare aceste descoperiri, sunt mai ales întâmplătoare, deoarece în cursul cercetărilor arheologice sistematice sau preventive se descoperă extrem de puţine depozite monetare”, a spus Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Judeţean.
Prima descoperire după 14 ani
Reprezentanţii muzeului au precizat că este prima descoperire de acest gen din ultimii 14 ani, iar valoarea va fi stabilită de un expert în numismatică, cei trei tineri arheologi fiind recompensaţi pentru munca lor cu 33% din valoarea comorii. ”Pe teritoriul judeţului Gorj, de-a lungul timpului, din secolul XIX până săptămâna trecută, au mai fost descoperite tezaure monetare imperiale romane. Cel mai mare tezaur descoperit este tezaurul de la Slobozia, de lângă Târgu Jiu, care din păcate s-a pierdut. Era compus din circa trei mii de monede, un tezaur la fel de mare a fost descoperit tot întâmplător la Dăneşti cu 1.337 de monede, iar alte tezaure au mai fost descoperite la Castrul Roman, Băleşti, Leurda, Târgu Jiu, Ploștina. Monedele din acest tezaur sunt toate dinari romani imperiali, au fost bătute în secolele II-III. Ca și valoare, o să vină un expert de la Cluj care este expert în numismatică și romană, le va evalua, descoperitorii vor lua o recompensă de 33% din valoare, așa spune și legea”, a precizat Dumitru Hortopan, directorul Muzeului Județean Gorj.