Comoară dacică de peste 2000 de ani, descoperită în Maramureș

Câțiva tineri pasionați de istorie și cu un hobby inedit au scos la lumină o descoperire impresionantă, în Maramureș. Detectoarele lor de metale au găsit o comoară dacică despre care experții spun că are o vechime de peste 2.100 de ani.

Istoricii au o teorie interesantă legată de persoana căreia i-ar fi aparținut obiectele spectaculoase îngropate la câțiva centimetri de un drum vechi.

Câțiva tineri „înarmați” cu detectoare de metale au făcut o descoperire fabuloasă în Maramureș. Nu este prima oară când acești vânători de comori scot la lumină comori pierdute, însă niciuna nu a fost la fel de importantă.

Comoara dacică a fost deja analizată de specialiștii care au formulat unele teorii nu doar despre vechimea ei, ci și despre origine. Cele două seturi complete de podoabe ar fi aparținut unor femei de rang înalt, poate chiar preotese dacice. Bijuteriile au fost găsite îngropate la doar zece centimetri de suprafața pământului, lângă un drum vechi, în apropierea localităţilor Fericea şi Curtuiusu Mare, Comuna Valea Chioarului, judeţul Maramureş. Se crede că nu ar fi fost pierdute sau abandonate, ci oferite ca ofrandă zeilor. „Toate erau grupate într-un loc – câteva zeci de piese de argint, dacice. Toate sunt de argint. Sunt piese masive, fiecare broşă are peste 100 de grame. La mâini aveau brăţări, una sau două şi la fel, fiecare dintre ele avea două tipuri de închizători de centură. Unul este din plăcuţe de argint aplatizate, prinse cu verigi tot de argint, iar celălalt tot cu verigi, spiralate. Fiecare dintre cele două au aparţinut unor preotese de acum 2.100 de ani. Practic şi-au îngropat seturile complete, probabil ca ofrandă către zei. Pentru că nu sunt îndoite, rupte, nu sunt pierdute, sunt depuse intenţionat. Asta putea fi numai ofranda pentru zei”, a precizat muzeograful Marius Ardeleanu de la Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie din Baia Mare.

Descoperirea este cu atât mai interesantă cu cât este unică din mai multe puncte de vedere pentru că se mai găsesc astfel de tezaure, dar prea puţine seturi complete. 

Cei care au dezgropat comoara sunt mai mulți pasionați de istorie organizaţi în Asociaţia Detecţie Nord din Baia Mare.

Vizualizări: 1,282

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: