Ciurel plânge după tarifele lui Şova la Rovinari
Fostul director general al Complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, a ieşit ieri la rampă cu o serie de informaţii prin care dorea să informeze opinia publică despre contractele de asistenţă juridică încheiate de unităţile din Electra cu o casă de avocatură din Vâlcea. Declaraţiile de ieri au fost menite să le schimbe gorjenilor percepţia despre contractul derulat până anul trecut de Casa Şova, unde Victor Ponta era senior partner, contract a cărui valoare Ciurel a mărit-o de mai multe ori şi despre care pare să nu îşi mai aducă aminte.
Laurenţiu Ciurel susţine că unităţile din minerit şi energie implicate în formarea noii companii Electra plătesc unei firme de avocatură preţuri de şase ori mai mari pentru consultanţă juridică decât cele practicate înainte de 2009. Acesta a precizat că în perioada în care el a condus CE Rovinari, casa de avocatură Şova şi Asociaţii asigura consultanţa juridică la tarife de 153 de lei pentru o oră de activitate. Fostul director general a menţionat că reprezentanţii actualei puteri au renunţat la colaborarea cu Şova pe considerentul că liderul PSD Victor Ponta era senior partner în firma amintită, după care au apelat la o firmă din Râmnicu Vâlcea, care percepe tarife mult mai mari şi care ar fi, susţine Ciurel, apropiată de PDL şi de Ionel Manţog, director economic al CE Turceni.
Întâmplător sau nu, Ponta a câştigat atunci cei mai frumoşi bani din viaţa sa, iar acum cel care i-a devenit coleg de partid îi ia apărarea fără nicio ezitare, el neamintind nimic despre faptul că plânge după Şova în condiţiile în care contractul iniţial era 280.000 de lei, iar prin trei acte adiţionale semnate chiar de mâna sa valoarea a crescut la 1,5 milioane lei. Chiar şi durata de derulare a contractului a fost prelungită atunci, avocaţii de la Şova ajungând să reprezinte CE Rovinari în diferite alte cauze, inclusiv în miile de procese intentate de salariaţi şi pierdute cu brio de administraţie, în ciuda cheltuielilor de câteva miliarde bune despre care acum nimeni nu îşi mai aduce aminte aşa cum uitată este şi propunerea de atunci de neincludere a SNLO într-o companie energetică.
În schimb, Ciurel vorbeşte despre casa de avocatură Nemoianu, convins că i-a prins pe portocalii cu ilegalitatea în braţe, deşi casa respectivă de avocatură beneficiază acum de o publicitate pe care nu ar fi primit-o gratis ani buni de acum încolo dacă nu apăreau declaraţiile de ieri ale fostului director general.
Precizări şi clarificări
Directorul economic al CE Turceni, Ionel Manţog, a declarat ieri că nu cunoaşte nici un reprezentant al vreunei case de avocatură Nemoianu şi nici nu ştie de vreun contract aflat în derulare în condiţiile menţionate de Ciurel. „E posibil să fie un astfel de contract, eu unul nu ştiu despre existenţa lui. O firmă există pentru că au venit unii pe aici şi am discutat cu ei, dar nu i-am întrebat de unde sunt şi cu cât sunt plătiţi. Cine e Nemoianu nu ştiu însă”, a menţionat Manţog.
Informaţii pe această temă a avut, în schimb, directorul general al CE Turceni, Octavian Graure, care a menţionat că unităţile ce vor fi incluse în Electra au încheiat contracte de asistenţă judiciară în cadrul unui contract general. Contractul respectiv a fost negociat în cadrul CE Craiova, directorul general al acestei unităţi, Constantin Bălăşoiu, fiind şi directorul general al Electra. „Negocierile s-au purtat la Craiova, noi, în teritoriu, doar am semnat strict ceea ce ne privea pe noi. Contractul era pentru a fi reprezentaţi în cadrul unor eventuale procese, aşa cum s-a şi întâmplat, în vreo cinci cazuri. Am plătit în jurul a 2000 de euro pentru reprezentarea în acele cauze”, a menţionat Graure.
Purtătorul de cuvânt al CE Rovinari, Diana Milea, a menţionat, la rândul său, că toate unităţile componente ale Electra au semnat contractul pe 14 iulie 2010 în 8 exemplare originale. Obiectul contractului îl reprezintă „serviciile juridice în legătură cu procesul înfiinţării companiei Electra”, contractul urmând să îşi înceteze valabilitatea la 4 luni de la înmatricularea noii companii la Registrul Comerţului Bucureşti. Milea menţionează că valoarea totală a contractului este de 319.470 lei pentru un număr de 455 de ore, tariful pentru o oră fiind de 702,83 lei.