Ciurel: Demiterea pentru pierderea din 2014 e „forţată“
Laurenţiu Ciurel, directorul general al CE Oltenia, admite că demiterea sa nu putea fi făcută de Consiliul de Supraveghere, întrunit luni, dar care nu a avut cvorum, şi susţine că decizia ar putea fi luată şi de Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA). Următoarea şedinţă a acţionarilor va fi pe 26 noiembrie. Ciurel crede că ar fi forţată demiterea sa la finalul lui 2015, pentru pierderea de 700 de milioane din 2014, susţinând că evaluarea este făcută cam târziu. În realitate, demisia lui a fost cerută încă de la apariţia rezultatelor negative, însă el a fost puternic susţinut de Victor Ponta şi PSD, şi a reuşit să rămână pe funcţie chiar şi după ce a fost trimis în judecată pentru prejudicierea CEO.
Laurenţiu Ciurel a declarat, încă o dată, că nu-şi dă demisia, deşi ministrul energiei Victor Grigorescu i-a cerut să analizeze această posibilitate, date fiind problemele cu legea. A confirmat însă că luni, în şedinţa Consiliului de Supraveghere, putea fi demis dacă supraveghetorii votau. „A fost Consiliu de Supraveghere, dar din păcate a lipsit... A fost o ciudăţenie, foarte de curând şi-au dat demisia doi dintre membrii Consiliului şi ca să se poată ţine trebuie să fie cinci. Nu s-a putut ţine, ne-am deplasat degeaba. Nu ştiu tot ce era pe ordinea de zi, erau contractul cu gaz, lucrările din PNI, împrumuturi bancare. Erau chestiuni de zi. Dar întotdeauna mai sunt şi Diverse şi alte puncte care se discută în absenţa Directoratului, au ordinea de zi proprie. (...) Nu pot să infirm treaba asta (n.r- dacă era demis luni)“, a declarat acesta la o emisiune la Gorj TV.
Vrea să fie analizat
Laurenţiu Ciurel a mai precizat că s-a pus la dispoziţia Consiliului de Supraveghere şi doreşte să fie analizat. Spune însă că ar fi „forţată“ demiterea pentru pierderea din 2014, considerând evaluarea cam târzie. În realitate, Ciurel a forţat rămânerea în funcţie folosindu-se de susţinerea lui Victor Ponta, a ministrului Andrei Gerea şi a liderilor PSD Gorj. „Intenţiile mele le-am declarat. Atâta vreme cât m-am pus la dispoziţia CS sunt de acord să fiu analizat. Am rezultat negativ pe anul trecut, minus 693 de milioane de lei, am explicat şi de ce-l am. Acolo în contractul meu sunt cu justă cauză şi fără justă cauză posibilităţi de încheiere a contractului. aşa că să lăsăm lucrurile să meargă. Nu s-a putut face Consiliul, s-o putea face în altă zi pentru că altfel trebuie să se întrunească AGA şi să decidă AGA. Se poate face şi prin AGA. În decembrie facem analiza anului 2014, e puţin forţat. Rezultatele la 2014 sunt publice din martie“, a mai declarat Laurenţiu Ciurel.
Situaţia de la CE Oltenia arată în fapt cât de defectă este funcţionarea statului. Este evident că Ciurel, trimis în judecată pentru corupţie, cel care a adus compania pe pierderi, amendat pentru discriminare asupra salariaţilor, care a tăiat veniturile cu 30% şi a făcut zero investiţii, se află la un pas de demitere doar după ce a fost schimbat Guvernul. Guvernul Victor Ponta este cel care l-a susţinut pe Ciurel, chiar şi când în stradă erau mii de oameni care îi cereau demisia.