CE Oltenia votează dizolvarea UEF Motru. Angajaţii, în stradă!
Acţionarii Complexului Energetic Oltenia vor mandata membrii Directoratului CE Oltenia să permită reprezentantului companiei energetice în Consiliul de Administraţie al UEF Motru să voteze pentru dizolvarea societăţii la care lucrează circa o sută de motreni. Decizia va fi luată în discuţie în şedinţa AGA din 21 decembrie, iar prin dizolvare oamenii vor rămâne pe străzi. Pe de altă parte, dizolvarea pare să fie varianta aleasă de complex, deşi a fost discutată şi o fuziune cu Minprest.
CE Oltenia, acţionarul majoritar al UEF Motru, a luat decizia dizolvării companiei, după ce a analizat două variante: dizolvarea şi fuziunea cu Minprest Serv Rovinari.
Potrivit raportului întocmit de UEF Motru, în care se analizează cele două variante, rezultă că preluarea de către Minprest era o soluţie mai bună, cel puţin pentru angajaţi. În privinţa dizolvării, în raport se arată că nu au fost identificate avantaje.
UEF Motru este pe pierdere de mai mulţi ani, ultima situaţie, cea din iunie 2015 arată că societatea are un minus de 280.000 de lei, datorii de peste 3 milioane de lei şi creanţe de peste 1,3 milioane de lei.
CE Oltenia a făcut toate demersurile pentru a închide UEF Motru, dat fiind că a făcut schimbări majore în conducerea societăţii. Cei mai mulţi semnatari ai raportului pentru fuziune şi împotriva dizolvării au fost schimbaţi potrivit unei decizii dată în 3 noiembrie. Este vorba despre Ion Răuţ şi Felicia Stăvăroiu. Imediat au fost numiţi în Consiliu de Administraţie sindicalistul SMEO Gabriel Bălăceanu şi Elena Horcea, care este şi preşedinta consiliului. Schimbările începuseră din octombrie, când Ion Ghiga a fost demis din funcţia de administrator la UEF Motru şi în locul lui a fost numit Marcel Şandru, care se pare că lucrează şi la cabinetului deputatului Ion Cupă.
Avantaje şi dezavantaje
În cazul fuziunii cu Minprest, şi-ar fi păstrat locurile de muncă 82 de angajaţi de la UEF Motru. Dar CE Oltenia a ales dizolvarea societăţii, iar procesul de dizolvare va dura maxim un an. În cazul acestei proceduri, în raportul UEF se precizează că nu au fost identificate avantaje, ci doar dezavantaje. Problema majoră este însă a personalului. Potrivit raportului întocmit de UEF Motru, după deschiderea procedurii de dizolvare se va trece la desfacerea contractelor de muncă. Mai mult, creanţele nu vor putea fi recuperate în întregime, iar patrimoniul societăţii va fi vândut la bucată.
Culmea este că acum câteva zile directorul UEF Motru, Ilie Petrescu, spunea că unitatea a fost salvată de la faliment de către CEO pentru că a primit nişte lucrări. Angajaţii UEF au o lună restanţă la salarii şi mai multe la tichetele de masă.