Ciurel declară război ANRE şi producătorilor de energie verde
Managerul Complexului Energetic Oltenia (CEO), Laurenţiu Ciurel, a făcut o serie de acuzaţii la adresa conducerii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) susţinând că instituţia favorizează producătorii de energie regenerabilă. Ciurel a mai spus că legislaţia nu se va schimba, deoarece asta ar duce la implicaţii la nivel de Europa, însă speră că se va ajunge la o cale de „coabitare“.
Laurenţiu Ciurel vorbeşte din nou de dezechilibrele produse în sistemul energetic de către energia verde. Legile româneşti, corelate cu cele europene, permit accesul garantat al energiei verzi în sistemul energetic. Producătorii de energie regenerabilă nu sunt obligaţi să încheie contracte, tot ce produc intră în sistemul energetic.
ANRE, filială a „verzilor“
Mai mult, Ciurel denunţă grave abuzuri ale reprezentanţilor ANRE. Acesta spune că şefii ANRE favorizează în mod evident verzii şi că mulţi dintre cei care acum fac afaceri cu energia regenerabilă au lucrat la stat. „Producătorii de energie sunt favorizaţi de legislaţie, prin oameni din ANRE. Câți din conducătorii acestor companii private care produc energie regenerabilă au lucrat la stat, foşti secretari de stat, oameni importanţi în firmele de stat care acum lucrează în zona privată la aceste companii, care sunt clar favorizate la intrarea în piață?“, spune Ciurel.
Şeful companiei energetice din Oltenia a mărturisit că ANRE ignoră ceilalţi producători de energie şi că prin normele propuse avantajează eolienele. „Se poate schimba cadrul legislativ, din păcate, o spun indiferent de repercusiuni, am ajuns să ne uităm la ANRE ca o sucursală, filială a acestor companii. Înainte eram chemaţi producătorii de energie şi când se schimba ceva în legislație eram consultați. Am aflat lunea trecută că pe site-ul ANRE, undeva ascuns, nimeni nu a știut, a fost o modificat ordinul 33 total în defavoarea producătorilor de energie cu excepția celor eolieni“, declară managerul CEO.
Pact de coabitare
Ciurel solicită o „cale de coabitare“, privind partea de stabilitate a sistemului energetic. Acesta spune că, în timp ce termocentralele falimentează, producătorii de energie verde au avantaje ce-i ajută să-şi amortizeze investiţiile în doar cinci ani! „Nu se poate, unii să moară, ăia care dau stabilitate, pentru că la vară ce-o să facem, când nu mai e vânt și nu mai e nici apă, o să trebuiască să pornească termo ori termo nu are blindaje de moară, nu are dinți de excavator că nu au fost bani, nu are condensator la turbină, nu are țeavă de cazan și atunci trebuie să importăm energie. (...) Trebuie să devenim complementari nu rivali, rivalitate și comerț este până la siguranţa sistemului energetic“, a explicat Ciurel.
Hotărârea de Guvern, neaplicabilă
Cât despre Hotărârea de Guvern care prevede ca sistemul energetic să preia cel puţin 500 de MW/h de la CE Oltenia, dar şi plata serviciilor pentru echilibrarea sistemului, Ciurel spune că este tot neaplicabilă. „Nu mă avantajează foarte mult nici cei 500 de MW, nici reducerea certificatelor vezi, pentru că asta nu duce decât la scăderea apetitului investițional de acum încolo, dar faptul că pe ei nu-i obligă nimeni să vândă, ci doar să producă... Ne deranjează dezechilibrarea sistemului“, a declarat Ciurel. Hotărârea nu poate fi aplicată pentru că nu au apărut normele de aplicare ale ANRE: „Normele ANRE nu au apărut. Cel mai jos producem 700, nu avem cum să scădem la 500. Când o să fiu cu 400, să-mi trebuiască toţi cei 500 de MW, o să fim deja morţi. Asigurarea de servicii de sistem înseamnă echilibrare, să am în rezervă 600 şi când scad 600 ai vântului să-i pun eu. Eee, dar asta trebuie să de plătească“.
Grav este că a scăzut foarte mult consumul de energie, existând premise pentru un consum de 4000 de MW/h în aprilie-mai ceea ce înseamnă, aşa cum spune şi Ciurel, că termo şi gazul se vor bate pentru 500 de MW/h. De exemplu, ieri, în jurul orei 14, Transelectrica arăta că în Sistemul Energetic Naţional (SEN), dintr-un consum de aproximativ 6.300 de MW/h, 3.000 erau daţi de Hidroelectrica, eolienele în jur de 170 de MW/h iar cărbunele în jur de 1400 de MW/h, ceea ce înseamnă că CEO mergea cu un grup şi jumătate, cel mult.