Ciurel a vorbit despre variantele de divizare a CE Oltenia
Managerul CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel, a declarat la Radio Infinit că există discuţii în privinţa revenirii la vechea structură a sistemului energetic din Gorj şi desfiinţarea CE Oltenia. Ciurel a mai spus şi că nu există intenţii de a externaliza termocentralele Craiova II şi Işalniţa, deşi acest lucru a fost afirmat Gabriel Dumitraşcu, director la Ministerul Economiei şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere la CEO.
Reporter: Aveţi în plan externalizarea termocentralelor Craiova II şi Işalniţa? Există o declaraţie a lui Gabriel Dumitraşcu dată în presa centrală.
Laurenţiu Ciurel: Nu există niciun fel de intenţie cu Craiova II şi cu Işalniţa. Din moment ce ele au intrat în complex nu mai putem să le scoatem. Aici trebuie să ţinem cont şi de deciziile băncilor finanţatoare. În Craiova există împrumuturi de 200 de milioane de euro luate din bănci. Ei îndeplinesc condiţiile de mediu sau sunt în curs de a le îndeplini. Suntem singurele termocentrale din ţară care funcţionăm cu autorizaţie de mediu, ceea ce este incredibil, dar asta este situaţia. O afacere cu mult mai mică, cu 2-3 angajaţi, nu poate funcţiona fără autorizaţii de mediu, dar uite că sunt 4-5 termocentrale în ţară care funcţionează fără autorizaţie de mediu. Oltenia are toate condiţiile de mediu îndeplinite. Craiova şi-a luat banii pentru asta şi, atâta vreme cât are bani de dat înapoi, nu o putem externaliza. Nici nu avem intenţia asta, Este vorba într-adevăr o decizie de Directorat de trecerea în conservare a termocentralei de la Brăila şi de externalizare a carierei Berbeşti.
Rep.: Husnicioara va fi externalizată?
L.C.: Nu se pune problema, încă, la Husnicioara. Luni erau pe cale să ne intre primii bani în cont pentru cărbunele pe care îl livrăm la export şi atunci şi atunci s-ar putea ca această carieră să aibă şanse frumoase, Husnicioara fiind cea mai aproape de graniţă şi nu se pune problema niciunei alte externalizări. Se pune problema şi există discuţii într-adevăr, nu s-au concretizat nici măcar într-un proces verbal, de refacere a celor trei complexe aşa cum erau înainte. Într-adevăr s-a mai discutat, cum ar funcţiona sistemul energetic şi dacă cumva s-ar adapta mai bine şi ar fi mai flexibil la reîntoarcerea în cele trei complexe, cum a fost.
Rep.: Care este situaţia financiară a companiei?
L.C.: N-avem la bănci niciun cent datorie, n-avem la bugetul de stat datorii, n-avem la furnizori. Toate sunt în scadenţă. Avem şi în conturi, constant, cu toate salariile plătite, nu am scăzut sub 700-800 de miliarde, deci din punctul acesta de vedere nu am avea probleme. Problema este de acoperire a veniturilor pe anul viitor pentru că, din păcate, furnizorii de energie nu mai vin în contracte, se fac contracte doar pe pieţe de durată foarte scurtă de timp, de 24 de ore, maxim pe o săptămână. Asta nu îţi dă niciun fel de predictibilitate Noi am semnat contracte până în luna martie, inclusiv, după care, din aprilie, nu există niciun fel de garanţie a încasărilor viitoare. Nu avem nicio certitudine că anul acesta va fi secetos sau că va fi cu hidraulicitate foarte mare sau că va bate vânt de 5 TW sau 3 TW. Într-un astfel de context trebuie să fi extrem de prudent.