Circa 20% din copiii din Glogova au părinții plecați în străinătate
Circa 20% din elevii de la Glogova au părinţii plecaţi la muncă în străinătate şi sunt atent monitorizaţi de autorităţile locale şi de către conducerea şcolii. Numărul real al copiilor afectaţi este mult mai mare, luând în considerare că nu toţi părinţii declară că muncesc în străinătate sau în alte localităţi.
Copiii ramaşi acasă în urma plecării parinţilor la muncă în străinătate se confruntă cu dificultăţi de ordin emoţional, social şi educaţional. Ei au nevoie de mai multă atenţie, spune Vergina Mogoşanu, directorul Şcolii din Glogova. "Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate reprezintă o categorie specială, neinclusă în programe sociale sau pedagogice. Aceşti copii nu sunt, teoretic, singuri, ei au părinţi, dar care nu sunt lângă ei, nu îi iau de la şcoală, nu le verifică temele. Se descurcă mai greu, dar îi ajutăm, ţinem legătura cu părinţii plecaţi, ne sună şi vorbim despre eventualele probleme. Mergem acasă, vorbim cu bunicii şi ne ajută mult şi domnul primar", a declarat Vergina Mogosanu, directorul Şcolii din Glogova.
Primarul comunei Glogova Gheorghe Alpredi spune ca elevii sunt atent monitorizați, pentru a nu apărea probleme: " Copiii ai căror părinţi sunt plecaţi să lucreze în altă ţară reprezintă o categorie extrem de vulnerabilă. Ei au nevoie de suport specializat emoţional şi educaţional. În Glogova sunt şi foarte multi părinți care au plecat la muncă în Timişoara. Aceştia vin lunar acasă, iar micuţii simt nevoia unei atenţii mai sporite. Pentru a nu avea o generaţie în pericol, trebuie să îi sprijinim şi să fim mereu alături de ei. Scăderea interesului acordat şcolii, creşterea absenteismului şi tendinţa de abandon şcolar, pe fondul lipsei de preocupare a părinţilor faţă de educaţia lor, caracterizează situaţia multora dintre copii rămaşi singuri acasă".