Ciobotărică, executat de mafia politică din Gorj
Laurenţiu Ciobotărică a fost eliberat joi seara din arestul IPJ Gorj, la expirarea celor 24 de ore de reţinere. Dosarul în care managerul CE Oltenia este acuzat de abuz în serviciu a fost declinat de Parchetul Tg Jiu către DNA Craiova. Cum dosarul a ajuns joi după-amiază la Craiova, procurorii nu au mai făcut audieri, astfel că Ciobotărică a putut pleca acasă. Interesant este că reţinerea a fost dispusă de procurorul Grecu, a cărui mamă se află în proces cu Complexul Energetic Oltenia, după cum a scris la începutul săptămânii Ziarul Naţional. Politicienii din Gorj s-au grăbit şi ei să-l execute public pe Laurenţiu Ciobotărică, directorul care a tăiat finanţarea de la Pandurii, dar şi o serie de servicii de care compania nu avea nevoie.
Anchetatorii din Gorj susţin că managerul interimar al CE Oltenia se face vinovat de abuz în serviciu pentru că a acordat şase salarii compensatorii lui Aurel Medinţu pentru a pleca din funcţia de director al Diviziei Energie, suma fiind de 120.000 de lei. Decizia a fost luată însă de Directorat şi Consiliul de Supraveghere, dar ţinta procurorului din Gorj Laurenţiu Grecu a fost doar Ciobotărică. Potrivit enational.ro, mama procurorului Grecu este în litigiu cu CE Oltenia, companie de la care cere o sumă de bani drept uzufruct pentru un teren ocupat de cariera minieră. Ciobotărică a spus la ieşire doar că a avut o zi de concediu şi că nu vrea să facă declaraţii, fiind o anchetă în curs. Avocatul său a spus însă că Parchetul Târgu Jiu nu avea de la început competenţă în cauză.
Ţinta, doar Ciobotărică
Interesant este că plăţile compensatorii acordate de CE Oltenia lui Medinţu au fost virate în contul acestuia în baza unui acord încheiat de fostul director cu Consiliul de Supraveghere. Deşi în dosar au fost audiaţi şi supraveghetorii, precum şi alţi membri din Directorat, dar şi şefa Direcţiei Juridice, ţinta anchetatorilor a fost doar Ciobotărică.
CE Oltenia a explicat încă din ianuarie pentru presa locală cum au fost acordate plăţile compensatorii lui Medinţu: "Contractul de mandat este completat cu prevederile CCM aplicabil la nivelul societăţii. Conform Actului Constitutiv al societăţii, a fost încheiat un acord între Consiliul de Supraveghere şi dl. A. Medinţu pentru încetarea contractului cu acordul părţilor, termenii acordului fiind stabiliţi în conformitate cu prevederile Noului Cod Civil referitor la contractul de mandat si libertatea contractuală, astfel că dl. A. Medintu a beneficiat de drepturile prevăzute in CCM la nivel de societate. În conformitate cu prevederile legale (Art.155 din CCM 2015; art.163, alin. 1 din Codul Muncii), drepturile salariale negociate sau plătite salariaţilor sunt confidenţiale.
Conform prevederilor Legii 544/2001, sumele plătite de către societate ca si drepturi salariale către angajaţi nu intră în categoria informaţiilor publice expres menţionate".
Aurel Medinţu a fost mâna dreaptă a fostului manager Laurenţiu Ciurel, revocat şi la finele anului trecut, care urmare a pierderilor companiei. Pentru că au vândut energie şi cărbune sub costurile de producţie, Ciurel şi Medinţu au reuşit să producă pierderi de 350 de milioane de euro în doi ani.
Politicienii şi-au ales noul director
Politicienii din zona PSD şi nu numai cer înlocuirea lui Ciobotărică din funcţia de preşedinte al Directoratului cu Ionel Ilie, fostul adjunct al lui Medinţu şi actual director al Diviziei Energie. Ministerul Energiei nu a luat încă o decizie, dar este vehiculat şi numele lui Bălăşoiu, în cazul în care se va ajunge la schimbarea lui Ciobotărică.
Ion Călinoiu, preşedintele Consiliului Judeţean, spune că va cere demiterea ministrului Energiei. „Din bun simţ trebuia să ne întrebe cum vedem noi situaţia de la Gorj, putea să afle mai multe lucruri. Nu trebuia să-l întrebe neapărat pe Călinoiu, ci pe primarii din zonele miniere. El s-a dus la băieţii pe care i-a pus dânsul acolo şi care nu au niciun fel de recomandare că pot să asigure garantarea unui program a activităţii din minerit şi energie”, a declarat Călinoiu. Consilierul PNL, Dan Vâlceanu, este surprins că reţinerea lui Ciobotărică s-a făcut pentru nişte lucruri care se ştiau de luni bune. „Într-adevăr, este o informaţie neaşteptată pentru că înţeleg că a fost reţinut în legătură cu plăţile compensatorii acordate domnului Medinţu, care era un subiect public. Aceste lucruri se ştiau şi dacă se ştiau se putea întâmpla asta şi până acum”, a declarat Vâlceanu.
Ionel Ilie este cel mai vehiculat nume pentru conducerea interimară a CE Oltenia. „Eu spuneam că cei care îşi asumă responsabilitatea coordonării CEO trebuie să aibă în vedere oameni profesionişti şi pregătiţi în domeniu. Sincer să fiu, pe Ionel Ilie nu l-am văzut niciodată, dar am înţeles că este un specialist în energie”, a declarat Călinoiu. Şi senatorul ALDE, Dian Popescu, îl vede pe Ionel Ilie la cârma CE Oltenia. „Am înţeles că Directoratul este preluat, în acest moment, de domnul Ilie Ionel, o persoană cu care eu am colaborat la modificarea legii energiei în Parlamentul României, o persoană care cunoaşte foarte bine CEO, are 30 de ani vechime şi cred că poate duce acest interimat foarte binei”, a spus Dian Popescu,
CONTEXT
Procurorul Grecu, ca şi procurorul Moţa care acum este la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Craiova, au fost buni colaboratori ai fostului şef al IPJ Gorj, Viorel Caragea, care peste câteva săptămâni va deveni cuscrul lui Laurenţiu Ciurel, fostul manager al CE Oltenia. Caragea era vestit pentru "meniul de 24 de ore" aplicat unor personalităţi ale căror dosare au fost instrumentate de Grecu sau Moţa, de multe ori vorbindu-se de interese politice sau economice care ar fi fost în spatele acestora.