Ciobanii din Tismana ameninţă că vin cu oile în faţa Prefecturii
Ciobanii din Tismana ameninţă cu proteste! Oamenii spun că vor ieşi în stradă cu animale cu tot întrucât primarul refuză să le concesioneze păşunile. Autorităţile susţin însă că nemulţumirea ciobanilor este alta, ei nu vor beneficia anul acesta de subvenţii pentru că nu au depus cererile la timp. „Vom veni cu oile în faţa Prefecturii”, a spus Gheorghe Voiciu, unul dintre crescătorii de animale din Tismana.
Ciobanii din Tismana au încheiat în 2009 un contract de păşunat cu primăria pentru un an. În această lună ar fi trebuit să încheie un nou contract, de această dată de concesionare, însă legea s-a modificat între timp, iar termenul limită de depunere a cererilor a fost 1 februarie. Ciobanii sunt revoltaţi că nu i-a anunţat nimeni despre această modificare. „Primarul şi juristul de la primărie sunt vinovaţi. Noi ştiam că în mai trebuie să depunem cererile, dar când ne-am dus la primărie ni s-a spus că trebuia să le depunem încă din luna februarie. Acum nu avem unde să ducem animalele la păscut, primarul vrea să dea spaţiul altora de prin Alba Iulia şi Teleorman”, a spus Ion Lăzărescu din Tismana.
Buzianu: „Nu are animale, dar vrea păşune”
Primarul oraşului Tismana, Costel Buzianu, susţine că ciobanii urmăresc doar să obţină subvenţii de la stat, unii dintre ei solicitând păşune dar fără a avea animale. „Aceşti domni nu au motive să fie revoltaţi. Eu le dau păşune, dar nu pot obliga Guvernul să le acorde şi subvenţii atâta timp cât ei nu au depus cererile la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură până în luna februarie. Iar acest domn Lăzărescu face gălăgie degeaba. El pe lângă faptul că nu are animale are şi certificat de handicap gradul I, dacă e handicapat la ce-i trebuie munte”, a spus Costel Buzianu.
Subvenţiile vor ajunge la bugetul primăriei
O comisie formată din reprezentanţi ai Prefecturii Gorj, Agenţiei de Plăţi şi intervenţie în Agricultură precum şi Direcţiei de Agricultură Gorj au încercat o mediere între ciobani şi primărie, nu au reuşit însă să-i mulţumească pe crescătorii de animale. „Adevărul e undeva la mijloc. Noi am fost am stat de vorbă atât cu oamenii cât şi cu primarul din localitate şi a rămas ca toţi cei care au animale să primească anul acesta păşune gratuit. Ei sunt însă supăraţi că nu vor beneficia de subvenţii, pentru că aceşti bani vor ajunge în bugetul primăriei din cauză că nu au depus la timp cererile prin care solicită Guvernului sprijin financiar“, a precizat Horaţiu Gorun, subprefectul judeţului Gorj.
Tomescu: Se va păşuna gratuit
„Adevărul este undeva la mijloc. Ciobanii au încasat subvenţiile atât pentru păşune cât şi pe agromediu în condiţiile în care nu au întocmit nici un plan de management care să prevadă curăţirea păşunilor, eliminarea excesului de apă, modul de grupare al animalelor pe păşuni şi supraînsămânţarea. Sunt vreo patru cazuri în care ciobanii trebuie să dea înapoi banii luaţi anul trecut. Pe de altă parte se zvoneşte că unele primării ar vrea să concesioneze păşunile ciobanilor din Teleorman, Olt şi Dolj, lucru care nu se va întâmpla niciodată deoarece Direcţia Agricolă nu-şi va da acordul”, a declarat Aurel Tomescu, directorul Direcţiei Agricole şi pentru Dezvoltare Rurală Gorj (DADR). Reprezentanţii DADR Gorj îi asigură pe ciobani că în acest an vor putea păşuna gratuit pe vechile amplasamente. “Am încercat să prelungim contractele printr-un act adiţional, însă nu s-a putut realiza acest lucru deoarece în vechile contracte este o frază care din punct de vedere juridic nu ne permite “Contractul de păşunat se încheie de drept la data...”. „În acest an se va putea păşuna la fel ca anul trecut, însă fără contract. Oamenii vor putea merge cu vitele pe vechile amplasamente”, a mai precizat Aurel Tomescu.