Cine va lua 2000 de lei în plus la pensie după majorare

Noua lege a pensiilor a fost deja publicată în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că din acest an pensiile vor fi calculate pe baza acesteia. Ministrul Muncii a precizat că vor fi majorări substanțiale pentru pensionari iar unii dintre aceștia vor primi 2000 de lei în plus la pensie, după majorările anunțate de guvern.

După ani de zile în care subiectul legea pensiilor a dus la polemici și șantaje politice Parlamentul vota noul act legislativ, la aproape 25 de ani de la introducerea primei legislații în domeniu. 

Conform Legii care se aplică de la 1 ianuarie, modul de calcul al pensiilor se schimbă radical, și se aduce în discuție sistemul de puncte lunare. Așa cum anunța și preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu, există deja un procent destul de mare de dosare deja finalizate.  „În paralel colegii lucrează să finalizeze acest proces de evaluare. După aceea, colegii de la firma care asigura mentenanța sistemului informatic integrat al Casei Naționale de Pensii vor realiza acest soft astfel încât, așa cum ne propunem cu toții, în luna septembrie toți pensionarii, aproximativ 5 milioane de pensionari să primească deja pensiile recalculate după noua formula de calcul prevăzuta în legea 360/2023″, a spus preşedintele Casei de Pensii, Daniel Baciu.

În baza acestei formule de calcul, s-a explicat și cine va lua 2.000 de lei în plus la pensie. Astfel că, plecând de la o pensie actuală de 1.950 de lei, în funcție de elementele enunțate mai sus, pensia în cauză ar putea ajunge la prima majorare până la 4.000 de lei, dar numai în anumite condiții. 

„Lucrurile stau bine pe contributivitate în acest caz, dar pensionarul va câştiga bine la majorare şi din anii de muncă, aşa-zisa zonă de stabilitate. Omul acesta are 45 de ani de muncă. Cei cinci ani de lucru în condiţii grele au fost luaţi în seamă la punctaj. La cele 38,5 puncte de stabilitate, se mai adaugă aproximativ încă 15 puncte de stabilitate, pentru că a lucrat 45 de ani, şi obţinem 53,5 puncte. Acest punctaj înmulţit cu 81, VPR, înseamnă 4.333 de lei, deci se dublează”, a explicat prof. Anton Hadăr, șeful sindicatului din învățământul universitar.

Mai trebuie menționat faptul că va exista și o a doua majorare, dar din septembrie a.c., tot în baza noii formule de calcul.

Vizualizări: 5,688

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: