Cine va guverna România. Variante!
Au trecut alegerile parlamentare, așa că putem face calcule cu privire la viitoarea coaliție de guvernare.
În Camera Deputaților, cele 331 de mandate sunt distribuite astfel:
PSD: 86 mandate (26%)
AUR: 64 mandate (19,3%)
PNL: 50 mandate (15,1%)
USR: 40 mandate (12,1%)
S.O.S. România: 27 mandate (8,1%)
UDMR: 22 mandate (6,6%)
POT: 23 mandate (6,9%)
Minorități naționale: 19 mandate (5,7%)
Majoritatea înseamnă 166 de mandate.
La Senat, dintr-un total de 136 de mandate, structura estimată este următoarea:
PSD: 37 mandate (27,2%)
AUR: 28 mandate (20,5%)
PNL: 22 mandate (16,1%)
USR: 19 mandate (13,9%)
S.O.S. România: 11 mandate (8,1%)
UDMR: 10 mandate (7,3%)
POT: 9 mandate (6,6%)
Aici, majoritatea este de 69 de mandate.
Ce variante sunt cu Călin Georgescu președinte
Prima șansă la alegerile prezidențiale de duminică pare să o aibă independentul Călin Georgescu, susținut de partidele suveraniste.
O variantă de guvern este PSD - AUR - POT, care ar avea 173 de mandate în Camera Deputaților, adică majoritate simplă, și 74 de mandate în Senat, care de asemenea asigură majoritatea în camera superioară.
Marcel Ciolacu pare că exclude o alianță cu AUR, dar poziția lui în PSD este destul de fragilă după pierderea alegerilor prezidențiale. Victor Ponta este vehiculat pentru postul de premier și viitor președinte al PSD, acesta având în partid mulți prieteni, dar și mulți dușmani. A spus clar că nu o votează pe Lasconi, dar nu a precizat dacă îl votează pe Georgescu.
Mai este vehiculat un guvern suveranist, minoritar, format din AUR - SOS - POT, variantă respinsă public de George Simion. Nu ar avea majoritate și ar fi la mâna parlamentarilor din alte partide.
O altă variantă care se vehiculează este un guvern tehnocrat, asumat de Călin Georgescu. În cazul în care parlamentul îl respinge, acesta ar putea face alte propuneri și, după mai multe încercări, să ajungem la alegeri anticipate. Doar că știm cum se agață parlamentarii de mandate, mai ales că le-au câștigat destul de greu.
Ce variante sunt cu Elena Lasconi președinte
Un guvern PSD - USR - PNL - UDMR - minorități are avea o majoritate largă, de 217 deputați și 88 de senatori.
Aici, Elena Lasconi (USR) și Marcel Ciolacu (PSD) vorbeau în campania electorală de la prezidențiale de un premier PNL, Ilie Bolojan.
Doar că este complicat să pui premier de la un partid cu rezultat atât de prost în alegeri, astfel că sunt negocieri pentru un guvern cu premier de la PSD, respectiv Marcel Ciolacu.
PSD și PNL au guvernat și în ultimii ani, s-au certat permanent, și-au asumat meritele separat și s-au acuzat reciproc pentru efectele negative ale deciziilor guvernamentale. Această gâlceavă le-a redus bazinul electoral la jumătate. Cu USR, pesediștii și peneliștii se înțeleg și mai puțin. Așa că ne putem aștepta la patru ani de scandal.
Matematic, poate fi făcută o coaliție pro-europeană largă. Practic, la această oră este greu de crezut că acești oameni se vor înțelege.
Strict teoretic, un guvern pro-european poate fi constituit și cu Călin Georgescu președinte.