Cine îl înlocuiește pe Romanescu? Prefectura dă răspunsul!

Conflictul dintre primarul Marcel Romanescu și viceprimarii Aurel Popescu și Adrian Tudor, pe tema delegării atribuțiilor, a ajuns să fie tranșat de Prefectura Gorj. Asta după ce Romanescu a decis ca, în lipsa sa, de treburile primăriei să se ocupe funcţionari ai instituţiei, şi nu viceprimarii PSD în funcţie.

Deranjați de situație, cei doi l-au reclamat pe Romanescu la Prefectura Gorj, pentru ca mai apoi să aducă subiectul și în atenția consilierilor locali.

La propunerea viceprimarului Aurel Popescu, Consiliul Local a adoptat, pe 30 septembrie, o hotărâre privind „alegerea de drept a viceprimarului care va exercita primul dintre cei doi viceprimari atribuțiile primarului în situații de imposibilitate de exercitare mandat”. Cu girul și votul aleșilor PSD, vicele Aurel Popescu a fost desemnat să îndeplinească atribuțiile de conducere, coordonare și control ale primarului Romanescu, atunci când acesta din urmă se află în „concediu de odihnă, delegații în interesul serviciului, concediu pentru incapacitate temporară de muncă sau pentru evenimente familiale deosebite”.

Decizia nu a rămas fără ecou. Prefectura Gorj a decis, zilele trecute, că hotărârea aleșilor locali din Târgu Jiu este ilegală. În primul rând, hotărârea în cauză nu a fost contrasemnată, pentru legalitate, de secretarul primăriei și nici nu au fost explicate motivele pentru care nu s-a făcut acest lucru, așa cum prevede Codul administrativ. Hotărârea purta doar semnătura președintelui de ședință, Eduard Lădaru.

În plus, Consiliul Local, potrivit legii, decide care dintre cei doi viceprimari îi ține locul primarului și nicidecum nu alege „de drept” vicele care să preia aceste atribuții.

Mai apoi, sintagma „pentru perioada absenței din instituție a primarului municipiului Târgu Jiu (concediu de odihnă, delegații în interesul serviciului, concediu pentru incapacitate temporară de muncă sau pentru evenimente familiale deosebite), menționată la primul articol din hotărâre, nu este conformă cu dispozițiile legale.

Aleși locali: Concediu de odihnă = incapacitate de muncă!

Potrivit prefectului Ion Cristinel Rujan, „absența din instituție nu este sinonimă cu situațiile de imposibilitate de exercitare a mandatului”, situații menționate clar la art. 163 din Codul administrativ. Mai precis, imposibilitatea de a-și exercita mandatul presupune situația în care primarul nu poate, efectiv, munci. Or, concediul de odihnă sau alte zile de concediu plătit, prevăzute de lege, nu sunt de natură a suspenda, a întrerupe mandatul primarului, neexistând în acest sens vreo dispoziție legală care să prevadă acest fapt.

„În contextul celor menționate, opinăm că mandatul de primar nu poate fi exercitat în situația în care acesta se regăsește în concediu pentru incapacitate temporară de muncă, și drept urmare vă solicităm să modificați cuprinsul art.1 al HCL nr. 373 din 30.09.2019, în sensul eliminării din paranteză a mențiunilor („delegații în interesul serviciului, concediul de odihnă sau pentru evenimente familiale deosebite”), menționând că element explicativ în paranteză („concediul pentru incapacitate temporară de muncă și cauzele de suspendare prevăzute la art.163 din Codul administrativ), întrucât în forma adoptată nu sunt respectate dispozițiile legale în materie”, se arată în documentul semnat de prefectul Cristinel Rujan, care nu a putut să pună parafa de legalitate pe acest document.

Este de așteptat, însă, ca tensiunile dintre primarul PNL și viceprimarii PSD să se acutizeze în anul electoral 2020. Oricum, despre colaborare, nici poate fi vorba. „Rolul celor doi viceprimari, cel puțin de un an de zile, este pur decorativ. Nu mai am încredere în ei, nu au înțeles că trebuie să lucrăm împreună pentru binele cetățeanului”, spunea Romanescu.

Galerie foto


Vizualizări: 4,126

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: