Cine este cel mai nou director al CE Oltenia. Util pentru tranziția de la cărbune la gaze naturale!
Lăcrămioara Diaconu-Pinţea își va începe joi mandatul în Directoratul Complexului Energetic Oltenia. Cu o experiență profesională de 20 de ani, cel mai nou director al companiei din Oltenia a lucrat la unul dintre cele mai mari proiecte din ultimele decenii, cel privind realizarea de către Petrom a unei centrale pe gaz la Brazi, un proiect de 500 de milioane de euro.
De loc din Piatra Neamț, Lăcrămioara Diaconu-Pinţea și-a început cariera pe piața de capital, după care a ajuns la Petrom, unde a lucrat atât înainte, cât și după privatizarea companiei. Absolventă de Științe Economice, aceasta are și un MBA realizat la Viena.
“Am lucrat pe piețele financiare, pe investiții, planificare, am avut un rol de care sunt foarte mândră în procesul de privarizare a Petrom”, a spus Diaconu-Pinţea.
Lăcrămioara Diaconu-Pinţea şi-a început cariera în Petrom în 1998, în cadrul direcţiei de strategie, planificare şi dezvoltare. Ulterior, a deţinut diverse poziţii de conducere în cadrul Petrom, de la director dezvoltare corporativă cu atribuţii în fuziuni şi achiziţii, relaţia cu investitorii, director al unităţii de afaceri electricitate, de la crearea acesteia în 2007.
În perioada 2012-2013, a fost vicepreşedinte pe relaţia cu investitorii în cadrul grupului OMV. Ulterior, a fost responsabilă cu activitatea de business suport explorare şi producţie în cadrul OMV E&P GmbH în Viena până în aprilie 2015. A fost aleasă în calitate de membru al directoratului OMV Petrom începând cu 17 aprilie 2015.
Unul dintre proiectele majore de care s-a ocupat Lăcrămioara Diaconu-Pinţea a fost realizarea centralei de 500 de milioane de euro pe gaz de la Brazi prin care Petrom a devenit unul dintre cei mai mari jucători din piaţa locală a energiei electrice.
După un mandat de trei ani în directoratul Petrom, în 2018 Diaconu-Pinţea a plecat din această societate. “Am plecat cu totul din Petrom pentru că am decis că este momentul să fac ceva și pentru familie. Este vorba de o investiție care deja funcționează, astfel că acum am decis că este momentul să mă întorc în zona de energie, unde pot să îmi folosesc experiența acumulată până acum”, a spus cel mai nou director din Complexul Energetic Oltenia.
Întrebată dacă societatea din Oltenia poate trece mai multe grupuri de pe cărbune pe gaze într-un interval de doar câțiva ani, Lăcrămioara Diaconu-Pinţea a răspuns: “Dacă se ține toată lumea de termene, contractorii, acționarii, dacă nu se schimbă cadrul legislativ, astfel de termene pot fi realiste”. Aceasta a precizat că vrea să cunoască mai bine compania, probleme cu care se confruntă și oamenii care lucrează aici.
Planul de restructurare vehiculat până acum în presă vorbește de trecerea mai multor grupuri de pe cărbune pe gaze naturale. La CET Craiova 2, cele două grupuri actuale de câte 150 MW ar trebui închise începând cu anul 2025. Aceste capacități vor fi inlocuite cu un bloc energetic de 200 MW în cogenerare pe gaze, pus in funcțiune cu un an mai devreme, în 2024. La Ișalnița, blocul nr. 8 va fi închis începând cu 2025, iar blocul 7 începând cu 2026. Programul arată că fiecare dintre aceste grupuri va fi înlocuit cu câte un grup pe gaz, de câte 400 MW. Fiecare va fi pus în funcțiune în anul anterior închiderii celui pe cărbune pe care îl înlocuiește, adică în anul 2024, respectiv 2025.
La Turceni, va fi închis un grup de 330 MW, grupul 3, în anul 2025. Asta după ce, în anul 2024 va fi funcțional un grup pe gaze de 400 MW. Rămâne de văzut în ce măsură astfel de planuri vor deveni realitate.