Chirurgii au făcut primele declaraţii despre cazul gravidei din Tismana: Sarcina nu era la termen

Medicii chirurgi din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Târgu Jiu au făcut declaraţii, astăzi, despre cazul gravidei care a fost operată de eventraţie şi care s-a trezit şi mamă după operaţie. Doctorii au subliniat că nu consideră că au greşit cu ceva şi că nicio secundă nu au avut suspiciunea că femeia ar putea fi însărcinată.

Deznodământul acestei poveşti a fost fericit. Atât mama, cât şi bebeluşul sunt bine. Puteau să fie în pericol amândouă dacă nu se intervenea atunci.

O ecografie care ar fi putut arăta că are un bebeluş în pântec nu este obligatorie în aceste cazuri, adaugă medicii chirurgi. 

„Sarcina a fost 34-36 saptamani. Nu era la termen. Pacienta nu se prezintă la travaliu. S-a prezentat pentru eventrație. Putea să lase pacienta la domiciliu, a ales să o interneze şi să o ţină sub supraveghere. La palpare, nu s-a constatat nimic. Se poate întâmpla oricui. Nu a prezentat nicio clipă alterare a starii generale. Marţi, această eventraţie s a restrangulat din cauza unor eforturi şi s-a decis să fie operată. Sunt atâţia oameni salvaţi că nu s-au urmat protocoalele şi probabil mureau până la diagnostic. Nu a avut nicio manifestare să te facă să faci alte manevre. A fost urmarită să se vadă dacă s-a rupt sau nu intestinul”, a declarat medicul Claudiu Soare, şeful Secţiei Chirurgie II.

Chirurgul Sorin Stăniloiu a explicat că ecografia nu este obligatorie în astfel de cazuri: “E facultativă ecografia. Nu se face uzual ecografia. Spitalele nu isi vor permite niciodata sa faca ecografie sau tomograf la toti pacientii care vin la UPU”’, a spus acesta. 

Medicul care a operat pacienta de 35 de ani a explicat că aceasta nu ştia că este însărcinată, că i-a spus că avea menstruaţie şi lua anticoncepţionale. Era în pericol şi ea, şi copilul dacă nu se făcea operaţia. „Diagnosticul se pune clinic, prin palpare, se palpeaza o formatiune tumorala. Nu au existat suspiciuni, nu au cerut alte investigatii. La UPU, i s a facut EKG, radiografie toracică, analize de sange. Anestezia nu a afectat copilul pentru că s-a intervenit rapid”, a spus acesta.

Vizualizări: 3,680

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: