Chinezii construiesc grupul de la Rovinari în rate
Guvernul continuă semnarea unor documente pentru investiţia unui grup nou la Rovinari, în cadrul Complexului Energetic Oltenia. Guvernul Victor Ponta a aprobat miercuri un Memorandum ce are ca temă realizarea proiectului de la Rovinari prin constituirea unei societăţi de către CEO şi chinezi, pentru construirea unui grup energetic nou de 600 MW. Din acest ultim acord rezultă că firma chineză Huadian va veni cu un aport de peste 250 de milioane de euro, urmând să aducă restul până la 847 milioane de euro ulterior. Guvernul promite că acest grup va fi pus în funcţiune în 2019.
Prin Memorandumul aprobat miercuri, Guvernul a mandatat Ministerul Energiei să exercite dreptul de vot în cadrul AGA a CE Oltenia în vederea constituirii societății care va implementa proiectul de construcție a unui nou grup energetic de 600 MW la Rovinari.
Societatea cu capital mixt va fi finanţată de CE Oltenia şi China Huadian Engineering. Potrivit unui comunicat de presă, firma chineză vine cu „un aport inițial, în numerar, de cel puțin 30% din totalul capitalului social necesar realizării investiției și cu asigurarea ulterioară a finanțării, și Complexul Energetic Oltenia (CEO), cu aport în natură (terenuri și construcții)“. Iniţial s-a spus că firma va asigura peste 90% din fondurile necesare investiţiei, restul de 10% fiind asigurate de CEO prin punerea la dispoziţie a infrastructurii.
Investiţia este de 847 de milioane de euro
Valoarea totală a proiectului a fost estimată în Studiul de fezabilitate la 847,639 milioane euro. Chinezii vor să-şi recupereze investiţia ce ar trebui să ajungă la 90% în 12 ani și va avea o durată de viață de 30 de ani.
Cărbunele pentru noul grup ar fi asigurat de carierele din Rovinari: Roșia, Tismana și Pinoasa. Noua companie ce va deţine acest grup energetic va cumpăra de la carierele din Rovinari 4,6 milioane de tone de lignit anual, Ministerul Energiei calculând astfel securizarea a 3.000 locuri de muncă și crearea a 1.800 noi locuri de muncă. De asemenea, se pare că CEO va asigura, contra cost, serviciile de întreținere și reparații. Guvernul mai anunţă că o parte din echipamentele necesare construcţiei vor proveni din ţara noastră, chinezii solicitând iniţial taxe mai mici pentru a aduce totul din China. Pentru implementarea proiectului se estimează angajarea a 4.000 de persoane.
Negocierile cu chinezii au fost mai mult pe ascuns, în presă apărând doar câteva dintre condiţiile puse de chinezi. Mai mult decât atât, acordul semnat de cele două părţi este secretizat!! Ultimele solicitări ale chinezilor se referă la garantarea unei pieţe de energie, dar şi o estimare a evoluţiei preţurilor la cărbune în viitor.