Chinezii au noi solicitări de la CE Oltenia

Chinezii care promit că investesc într-un grup nou la Rovinari au noi pretenţii. O delegaţie a firmei va veni în Gorj, la începutul săptămânii viitoare, susţine directorul general al CE Oltenia, Laurenţiu Ciurel. Chinezii vor să ştie şi care va fi costul cărbunelui în viitor. Ciurel le transmite un cost mediu ce va duce probabil la noi reduceri de personal: 11 euro. În acelaşi timp, acţionarul minoritar Fondul Proprietatea crede că această investiţie este  dăunătoare CE Oltenia.

Chinezii promit un grup de un miliard de euro la Rovinari de câţiva ani. Ei au avut de-a lungul timpului mai multe solicitări, unele chiar la Uniunea Europeană, dorind să-şi aducă echipamente din China, dar costurile erau foarte mari. Acum ei vor să aibă o previziune a costului cărbunelui. Această previziune o va face probabil CE Oltenia, o companie care la rândul ei vrea să angajeze o firmă de consultanţă care să afle, printre altele, dacă mai e nevoie de cărbune în România.  „Vor veni pentru încă o negociere sau încercare de a previziona încă de pe acum costul cărbunelui în perioada de funcţionare a acelui grup pentru a se face ultimele calcule ce trebuie prezentate la banca finanţatoare. Se poate face o medie, e o scădere foarte favorabilă anul acesta datorită disponibilizărilor şi a unor măsuri organizatorice. Anul acesta vom avea un preţ spectaculos, iar la anul şi mai mic. Ţinta noastră este să ducem costul cărbunelui undeva în zona 10-11 euro“, a declarat Laurenţiu Ciurel pentru un post local de televiziune.

FP: Investiţia este dăunătoare

Acţionarul minoritar Fondul Proprietatea crede că dacă se va realiza această investiţie, noul grup al chinezilor va captura o parte semnificativă din piaţa pe care oricum CEO intră cu greu. „Credem ca CE Oltenia ar trebui să privească această investiţie ca fiind dăunătoare, deoarece noul grup ar concura direct cu planurile existente ale CE Oltenia, capturând o parte semnificativa a cotei de piaţă, deoarece noua centrală ar fi un producător cu costuri marginale mai mici şi cu acces direct la lignitul mai ieftin din bazinul Rovinari“, susţine Fondul Proprietatea, într-un răspuns la o solicitare a Ziarului Pandurul.

După construirea grupului de 500 de MW de la Rovinari, chinezii vor avea 90% şi CEO 10%, contribuind doar cu infrastructura.

Vizualizări: 189

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: