China va instala primul parc fotovoltaic pe orbita pământului

Un parc fotovoltaic folosit în spaţiul cosmic, un mediu unde există soare non-stop, fără nori sau poluare atmosferică, ar produce energie în cantităţi uriaşe. Ideea a fost dezvoltată de chinezi care intenţionează să instaleze un parc fotovoltaic pe orbită.

Panourile solare de pe orbită ar produce de până la şase ori mai multă electricitate decât este posibil să producă un parc fotovoltaic terestru. Problemele mai mari apar la transmiterea energiei spre pământ.

Amplasarea sistemelor fotovoltaice pentru generarea energiei electrice pe orbita pământului s-a lovit până acum de costuri exorbitante şi problema transferului energiei obţinute în reţelele terestre de distribuţie. Producătoare a celor mai ieftine panouri fotovoltaice din lume, China anunţă oficial planuri pentru dezvoltarea unui sistem fotovoltaic pentru generarea energiei electrice care ar urma să fie plasat în orbită geo-sincronă, la o distanţă de 36000 km deasupra pământului.

Apărând într-un punct fix de pe cer, noul complex fotovoltaic ar urma să transmită energia generată, folosind microunde sau diode laser de mare putere, unor dispozitive receptoare aflate la sol. Proiectul va fi testat la scară redusă între anii 2021-2025 şi ar putea fi extins în prejma anului 2030, ţintind o capacitate de generare a energiei electrice de ordinul megawatt-ilor.

Problema de rezolvat în anii următori este cea a greutăţii acestui parc fotovoltaic. Chiar şi cu panouri solare optimizate pentru greutate redusă, numărul foarte mare de unităţi necesare ar putea duce greutatea finală de trimis pe orbită la peste 1000 de tone. Costurile de instalare ar depăşi astfel cu mult profitul estimat a fi obţinut în urma exploatării comerciale a energiei electrice produse. Dar ştiinţa progresează continuu şi ideea primului parc fotovoltaic amplasat în spaţiul cosmic, care deocamdată  e doar un motiv de mândrie naţională pentru chinezi, ar putea deveni una salvatoare pentru planetă.

Vizualizări: 1,531

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: