Cerșetorii din Gorj și Dolj, spaima norvegienilor!
Televiziunea națională din Norvegia a realizat un amplu reportaj despre rețelele de prostituție și trafic de droguri, ceea ce a stârnit furia, dar și indignarea politicienilor din această țară, protagoniștii materialului respectiv fiind originari din județele Gorj și Dolj.
News.ro a relatat despre reportajul respectiv, menționând că politicienii norvegieni se gândesc să interzică cerșetoria după ce mai multe femei filmate ziua cerșind deveneau noaptea prostituate obligate să câștige cât mai mulți bani pentru cei care le exploatau. Mai mult, mulți dintre norvegienii care apelează la serviciile acestor femei sunt tâlhăriți de bărbații care le asigură protecția prostituatelor. Grămezile de bani câștigate în acest mod sunt prezentate apoi fără nicio jenă în filmulețe postate pe rețelele de socializare, culmea fiind că unii dintre indivizi se laudă că nu există în autobuze destui pasageri pe care să îi jefuiască.
O mare parte din filmare a fost realizată în orașul Bergen, imaginile stârnind furia localnicilor. O parte dintre cerșetorii care nu aveau de-a face cu rețelele de crimă organizată au fost luați la bătaie, scuipați și înjurați, fiind nevoiți să ceară protecția unor organizații caritabile. Autoritățile locale au confirmat că o parte din cerșetoarele și prostituatele filmate provin din România și Bulgaria, unele dintre femei fiind arestate. Membrii rețelelor respective sunt rude sau prieteni, mutarea lor la Bergen producându-se după ce autoritățile din orașul Stavanger au inițiat mai multe acțiuni menite să ducă la îndepărtarea lor. După operațiunile respective, o parte din grupări s-au mutat la Bergen, în timp ce alții au ajuns în capitala Oslo ori s-au mutat în Finlanda. Premierul Norvegiei a dat de înțeles că susține interzicerea cerșetoriei, dar nu are deocamdată suficientă susținere parlamentară pentru o asemenea inițiativă.
Până acum, procurorii DIICOT Gorj au instrumentat mai multe dosare în care în special cetățeni de etnie romă din județ au fost implicați în diverse afaceri necurate desfășurate în statele nordice. Unii dintre inculpați au primit condamnări pentru trafic de persoane, în timp ce alții au fost condamnați pentru că transportau zeci de mii de pastile de Xanax sau Diazepam chiar în Norvegia. Medicamentele respective, în combinație cu alcoolul, au efectul unor droguri puternice, comercializarea lor fără prescripție medicală fiind interzisă.