S-a întors iarna! Ninsori și viscol în zona montană a Gorjului

Codul portocaliu de ninsori, valabil miercuri pentru zona montană a județului, și-a arătat din plin efectele, la munte ningând abundent. În plus, vântul a suflat puternic, având viteze și de peste 80 km/h, spulberând stratul de circa 15 centimetri de zăpadă, ceea ce a făcut ca în unele locuri grosimea omătului să fie mult mai mare. Traficul rutier s-a desfășurat însă fără probleme deosebite, drumarii intervenind permanent în zonele în care a nins. În sprijinul lor au fost aduse utilaje din alte județe ale Olteniei, Secția Drumuri Naționale Târgu Jiu având în administrare nu doar DN 67 C dintre Novaci și Rânca, ci și DN 66, DN 7A și DN 67 D, acestea fiind drumuri din Parâng, Valea Jiului și Godeanu.

„La noi la Rânca au venit utilaje de la Dolj, pentru zona Godeanu au mers de la Mehedinți, iar pe DN 7 A și pentru Defileul Jiului avem utilajele noastre, de la Târgu Jiu, și cele aduse de la Olt”, a explicat Cristi Tudor, din partea SDN Târgu Jiu. Mutarea utilajelor s-a produs în condițiile în care contractele cu firmele de deszăpezire au expirat încă de luna trecută, când iarna oricum părea a fi deja trecută.

Iarnă la Rânca

La Rânca, numărul turiștilor este redus, câțiva zeci de copii aflați în vacanța de primăvară urcând în cursul zilei de miercuri aici pentru a se bucura încă de peisajul hibernal. Ceilalți turiști care ajung aici nu se bucură de faptul că ninge pentru că nu își mai doreau peisaje de iarnă acum, după Paști. „Să ne mai bucurăm acum de zăpadă? Vroiam floricele și iarbă verde… Norocul că nu am schimbat cauciucurile de iarnă și pot pleca liniștit acasă. De Crăciun așteptam zăpada și uite că zăpada vine după Paști. Suntem la munte, asta este, dar normal nu mi se pare o asemenea răsturnare a vremii”, a spus un sibian aflat la Rânca.

„Mai mult ne încurcă zăpada”

Unul dintre cabanierii din stațiune a povestit chiar că, în urmă cu un an, când Paștele a căzut la 1 Mai, pe locurile acoperite acum cu zăpadă înfloreau brândușele. „E o diferență mare față de ceea ce a fost acum un an. Atunci înfloreau brândușele pe munte, iar acum, dintr-o dată, e frig și ninge. Suntem la munte, vremea e imprevizibilă, de acord, dar parcă nici așa, să revină iarna dintr-o dată…”, a spus acesta.

Până și șeful cabanierilor din stațiune, Constantin Pănescu, nu are motive de bucurie. Ninsoarea abundentă și mai ales viscolul îl fac să se gândească cu teamă la faptul că ziua în care va revedea Transalpina redeschisă este tot mai îndepărtată. Dacă înainte de Paști asociația cabanierilor pe care o conduce se implicase cu un utilaj în deszăpezirea celei mai înalte șosele din țară, în speranța că traficul va fi redeschis mai repede, acum lucrurile se văd cu totul diferit. „Cred că mai mult ne încurcă zăpada aceasta. Ne încurcă cu deschiderea Transalpinei, pentru că noi speram la turiști mai mulți odată cu reluarea traficului pe aici și ne încurcă și pentru că schiorii deja și-au pus schiurile la cămară pentru restul anului. Cine mai schiază acum? Oricum zăpada asta nu ține mai mult de câteva zile, chiar și dacă va ninge de o jumătate de metru, așa cum e pe prognoze. Mai rămâne bucuria copiilor care sunt în vacanță și mai au ocazia să se bucure de stratul proaspăt de ninsoare. În rest nu prea există motive de bucurie”, spune Pănescu.

Codurile de vreme rea, prelungite

Și, pentru ca toată lumea să fie în continuare „bucuroasă”, meteorologii au prelungit codurile galbene și portocalii de vreme rea, cu ninsori abundente și viscol, până vineri dimineața la ora 9. Zona montană a Gorjului a rămas sub cod galben, ceea ce înseamnă că vântul și ninsorile vor mai scădea în intensitate. Urmează însă nopți cu temperaturi scăzute, cu valori ce vor coborî chiar și sub zero grade Celsius, ceea ce va avea efecte negative în agricultură.

       

Galerie foto


Vizualizări: 4,191

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: