Cer derogare de la plata certificatelor CO2 pentru energia exportată peste Prut. Și pentru energia de la CEO
România și Republica Moldova au cerut Comisiei Europene o derogare temporară de la obligația de achiziție a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2) pentru energia produsă din gaze naturale și cărbune, care ar urma să fie exportată de producătorii români OMV Petrom și Complexul Energetic Oltenia către Republica Moldova.
Citește și: România sprijină Moldova și cu energie electrică de la CEO
Potrivit Profit.ro, traderul de stat din Moldova, Energocom, are deja un contract bilateral cu Nuclearelectrica pentru livrarea a 100 MW de energie de la centrala nucleară de la Cernavodă. În plus, sunt în desfășurare negocieri cu OMV Petrom pentru 100 MW de la centrala Brazi și cu Complexul Energetic Oltenia pentru 100-200 MW de la termocentralele pe lignit.
Conform legislației românești, în situațiile în care Republica Moldova nu își poate asigura consumul intern de energie electrică din producția proprie, producătorii de energie din România sunt obligați să încheie contracte bilaterale, la un preț reglementat de 400 lei/MWh, la care se adaugă costul certificatelor CO2, dacă este cazul. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a explicat la Digi24 că aceste certificate dublează prețul energiei electrice, de la 400-500 lei/MWh la peste 1.000 lei/MWh, ceea ce reprezintă o povară semnificativă pentru guvernul de la Chișinău. În acest context, atât ministrul Burduja, cât și premierul moldovean Dorin Recean au solicitat Comisiei Europene eliminarea temporară a acestei obligații, pentru a reduce costurile energetice suportate de Republica Moldova.