Cer ajutor de stat și pentru UM Sadu. 70 de milioane de euro!

Autoritățile județene aspiră la un nou ajutor de stat pentru județul Gorj. De această dată, nu pentru Complexul Energetic Oltenia, ci pentru Uzina Mecanică Sadu. Unitatea are deja în conturi zece milioane de euro, bani destinați retehnologizării, dar pe care nu îi poate cheltui. Consilierul județean Iulian Popescu a afirmat că va avansa discuții cu oficialii Guvernului pentru un sprijin de 70 de milioane de euro, sumă care să schimbe fața uzinei.

O țintă a autorităților este ca, la Sadu, să reînceapă producția de frigidere, pe lângă cea de muniție și armament. „Ne dorim un parteneriat cu UM Sadu, un investitor cu care să putem redeschide linia de producție de frigidere Fram. Am discutat și cu conducerea Uzinei. Legat de retehnologizare a producției de armament și muniție, e nevoie de un ajutor de stat. Nu sunt suficienți acești bani pentru că repară punctual niște rupturi în procesul tehnologic, dar să facem din această companie una rentabilă și productivă, trebuie o investiție mult mai mare, undeva la 70 de milioane de euro”, a spus consilierul județean Iulian Popescu.

Autoritățile locale sunt încă dezamăgite că nu s-a reușit până acum nimic în procesul de retehnologizare. „Dacă nu va fi rezolvată problema retehnologizării, Uzina Mecanică Sadu are o soartă pecetluită. Dacă se rezolvă, poate să stea în piață. Când stai în piață, stai din punctul de vedere al prețului și al calității produsului pe care îl vinzi. UM Sadu nu a reușit să facă aproape nimic pe această componentă de retehnologizare. Stă cu zece milioane de euro în cont, bani care sunt necheltuiți. Stau în conturi degeaba. Dacă nu rezolvăm acest lucru într-un viitor foarte apropiat, Uzina va avea mari probleme”, a reacționat primarul din Bumbești-Jiu, Constantin Bobaru.

În plus, și comenzile lipsesc. „Lipsa de comenzi derivă din aceeași chestiune. Primește solicitări pentru 500 de milioane de elemente într-un an. Nu se poate lega de nimic. Banii au fost dați cu un scop. E o mare problemă și să cheltuiești banii. Până acum un an și ceva ne văitam că nu avem un leu să facem retehnologizarea. Acum au zece milioane de euro în cont și degeaba. Banii nu se pierd, dar trebuie să facem ceva. Timpul costă bani”, a mai spus Bobaru, la Radio Infinit.

Cele zece milioane de euro au intrat în conturile uzinei în două tranșe. Reprezentanții Uzinei Mecanice Sadu au făcut demersuri ca să facă achizițiile de care au nevoie, dar furnizorii le cer avans, un avans pe care legislația noastră nu îl permite pentru că singurul producător de echipamente nu este în Uniunea Europeană astfel că toate demersurile se blochează la acest nivel.

Vizualizări: 1,602

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: