CEO se plânge că Dispeceratul opreşte grupurile fără motiv
Complexul Energetic Oltenia acuză Dispeceratul Energetic Naţional (DEN) că produce mari pierderi companiei, prin deciziile luate. Compania energetică invocă prevederile Codului RET, care spune că un bloc energetic nu poate fi repornit în mai puţin de 24 de ore de la ultima oprire, deoarece se produce uzura accelerată a cazanului şi turbinei ce compun grupul energetic.
CE Oltenia susţine, într-un comunicat de presă, că săptămâna trecută a oprit două grupuri termo, pe timpul nopţii, pentru a face loc energiei eoliene, iar a doua zi a dispus repornirea lor. Acest lucru duce, susţine CEO, la pierderi uriaşe şi la uzura instalaţiilor. „Ca şi în alte situaţii de criză, în săptămâna care s-a încheiat am asistat la goluri de sarcină, noaptea sau in week-end, unde, pentru a putea face loc energiei eoliene, DEN a oprit grupuri termo, încercând sa le pornească din nou la vârf, când vântul se oprise. Astfel, din cauza intensificării vântului, duminică, 6 septembrie, DEN a dispus oprirea unui grup din SE Craiova II şi a unui cazan al blocului 8 din SE Isalniţa, dispunând în aceeaşi zi repornirea instalaţiilor respective, în mai puţin de 18 ore“, se arată în comunicatul CEO.
Pe 6 septembrie, spune CEO, grupul nr. 2 de la Craiova II era in funcţiune, pe Piaţa de Echilibrare, pentru intervalele 1-24, din rezerva terţiară lentă. În aceeaşi zi, aceleaşi ordine de dispecer primite in ziua anterioara au fost anulate, grupul energetic fiind oprit la ora 12:05. La ora 18, acelaşi grup energetic a primit pentru data de 7 septembrie comanda de pornire pe Piaţa de Echilibrare, pe intervalul 5. „Pentru a fi sincronizat cu Sistemul Energetic Naţional pe intervalul 5 a trebuit sa fie pornit cazanul la ora 1, la numai 13 ore de la oprire. De asemenea, DEN a dispus oprirea unui cazan al blocului nr. 8 din SE Işalniţa, deşi a fost informat că acel cazan era programat să funcţioneze a doua zi“, mai spune CEO.