CEO: Şanse minime pentru distribuirea economiei la fondul de salarii
Salariaţii din Complexul Energetic Oltenia ar putea rămâne fără 500-600 de lei fiecare, bani ce reprezentau economia la fondul de salarii. Cel puţin aceasta este direcţia spre care se îndreaptă discuţia privind acordarea acestor sume. O discuţie finală va fi miercuri, 21 ianuarie, când la şedinţa comisiei de negociere va fi prezent şi directorul general executiv Laurenţiu Ciurel. Tot atunci el va prezenta şi situaţia economică, dar şi un proiect de buget pe 2015.
Economia la fondul de salarii pentru angajaţii CE Oltenia stârneşte un val de nemulţumiri printre liderii Federaţiei Naţionale Mine Energie (FNME). Deşi în decembrie conducerea calculase 600-650 de lei de persoană, acum pare că banii s-au evaporat.
Săptămâna trecută, administraţia prezentase suma de 880 de mii de lei ca fiind economia la fondul de salarii, ceea ce ar fi însemnat 50 de lei de salariat. Până şi cei de la Minprest au primit 60 de lei în urma economiei la fondul de salarii. Pentru că spiritele s-au încins, administraţia a susţinut că nu sunt gata calculele şi că ar putea fi 8 milioane, nu 800 de mii de lei.
„Încă nu am lămurit acest subiect. Miercuri avem o întâlnire cu directorul general şi o să ne arate şi proiectul de buget şi o să dezvoltăm şi acest subiect. S-a spus că s-au lucrat sâmbetele şi duminicile la Motru şi la Jilţ, dar noi considerăm că ar trebui să avem o situaţie la zi, clară, câte sâmbete, câte duminici, câţi salariaţi. Dacă a fost un buget, dacă unii au consumat mai mulţi decât alţii. Pentru că aşa cum ştiţi, la întâlnirea de la Prefectură, din decembrie, când am oprit protestul ni s-a spus că ar fi 600-650 de lei de salariat economie la fondul de salarii“, a declarat sindicalistul Marin Golea.
Golea anticipează o altă explicaţie a companiei pentru a nu da economia la fondul de salarii. „Mai există o explicaţie. Cheltuiala cu salariile să depăşească un anumit plafon. Există şi acest risc şi economia pe care mizam să nu mai existe dacă nu au realizat producţie 90-95%, să nu atingă parametrii, indicatorii. Veniturile au fost mai mici“, susţine Golea.