PROTEST: Mai mulţi mineri din Motru, în şomaj tehnic

Angajaţii de la Unitatea de Închidere Conservare Motru au ieşit miercuri în stradă, după ce au aflat de la şefii Complexului Energetic Oltenia, de care aparţin, că sunt trimişi acasă până la finalul lunii februarie. Directorul Adrian Giurcău dă asigurări că oamenii nu vor rămâne pe dinafară şi că unii vor fi transferaţi la alte cariere, iar alţii vor ieşi la pensie.

Timp de o lună şi jumătate, peste o sută de salariaţi rămân la dispoziţia unităţii şi sunt plătiţi cu 75% din salariul de bază şi sporul de vechime. Angajaţii sunt nemulţumiţi că directorul Adrian Giurcău nu le-a pus la dispoziţie decizia CEO prin care a fost luată această măsură. Aceştia se tem că în viitor situaţia lor va fi din ce în ce mai rea. Giurcău spune că personal a fost la cele trei schimburi şi a vorbit cu oamenii. Decizia a fost luată de conducerea CE Oltenia pe 12 ianuarie, iar în perioada 13 ianuarie - 28 februarie peste o sută de oameni sunt în şomaj tehnic.

Printre cei care sunt trimişi acasă se numără şi 18 angajaţi TESA. Bebe Staicu este economist la fosta mină Lupoaia, acum la Unitatea de Închidere Conservare Motru. El susţine că directorul Adrian Giurcău nu-i bagă în seamă şi nu ştie criteriile după care CEO a stabilit ca 100 să plece şi 170 să rămână „să vânture apele“. „Sunt oameni care îndeplinesc condiţiile de pensie de acum trei ani şi sunt bine mersi. Oamenii sunt nemulţumiţi că nu se ştiu criteriile după care s-au ales. Pe noi care avem ani de serviciu ne expediază şi pe care au şi anii şi vârsta îi opreşte. Aplicaţi CCM le-am spus: nu-mi oferiţi locul de muncă corespunzător, îmi daţi ce mi se cuvine, plăţile compensatorii“, mai spune Staicu.

Nu au de lucru

Directorul Giurcău spune că cei mai mulţi care vor intra în şomaj sunt de la Ploştina, 3-4 de la Lupoaia, doi de la Zegujani şi alţi doi de la Horăşti. Mina Ploştina a fost închisă în iulie. De atunci s-au tot făcut lucrări şi a fost nevoie de ei, dar, spune Giurcău, acum nu mai este nevoie. „Nu mai avem decât de recuperat armăturile de pe galerii. Mai lucrează 6 oameni pe schimb, 18 oameni pe tură, în total 36. Nu au ce să facă mai mulţi. Sunt 150 de oameni, nu mai au ce să facă. Îi înţeleg şi pe ei, dar analizăm posibilitatea de a-i transfera la alte cariere şi cei care au vârsta să meargă la pensie. Unii au vechimea de subteran, să-i lase şi pe alţii să-şi facă vechimea“, a spus Giurcău.

Directorul a menţionat că până la finalul perioadei de şomaj tehnic vor fi soluţii pentru fiecare. „Persoanele care pot ieşi la pensie vor merge la pensie iar o parte, vom discuta, vom vedea, vor fi transferaţi la Husnicioara, Tismana sau la serviciul nou de pază, unde este nevoie de personal. Dar nu vor rămâne pe dinafară“, a încheiat acesta.  Cei de la TESA, dar şi mineri, se vor prezenta, astăzi din nou în faţa directorului Giurcău. „Ne prezentăm din nou acolo, la mina Motru, la ora 8, să ne dea adresa pe care a făcut-o şi cum a ales aceşti oameni. O să vină şi o parte din mineri. (...) Acum la negocieri nu mai vor să dea plăţile compensatorii. Vor să dea 6 salarii“, mai spune Staicu.

Adresa_UIC_Motru

Vizualizări: 185

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: