CEO s-a înţeles cu inculpaţii din „Mafia Cărbunelui II”
Mai mulţi gorjeni trimişi în judecată la începutul anului pentru furturi repetate de cărbune din carierele sau depozitele Complexului Energetic Oltenia au scăpat aproape basma curată în dosarul respectiv, asta după ce s-au înţeles cu unitatea păgubită.
Culmea este că unul dintre inculpaţi, Eugen Brăiloiu, este şi electrician la CEO, dar şi recidivist, el scăpând anul trecut într-un alt dosar similar cu acelaşi gen de pedeapsă, o amendă, după ce şi-a recunoscut faptele, fiind găsit vinovat de tăinuire. Aceeaşi infracţiune i-a adus şi acum o uşoară condamnare.
„Încetează procesul penal faţă de inculpatul Brăiloiu Eugen pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la infracţiunea de furt calificat, în formă continuată (…) (11 acte materiale), săvârşită în dauna persoanei vătămate S.C. Complexul Energetic Oltenia S.A., ca urmare a depunerii la dosar a unui acord de mediere încheiat în condiţiile legii. (…) Condamnă pe inculpatul Brăiloiu Eugen, pentru săvârşirea infracţiunii de tăinuire, la 2000 lei amendă penală (200 zile amendă a câte 10 lei)”, a decis instanţa de judecată.
Lista inculpaţilor din acest dosar este formată din Lică Bimbaşa, Eugen Brăiloiu, Marin Popescu, Viorel Tiberiu Sărăcin şi Constantin Păuna. Cu toţii au fost iniţial în vizorul procurorilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în ancheta mai amplă din 2015 care a vizat întreaga „Mafie a Cărbunelui” din Gorj.
Dosarul a ajuns până la urmă pe masa procurorilor gorjeni, iar acum ancheta e în faza aflării sentinţelor. Bimbaşa şi Păun au primit şi ei amenzi penale de câte 2.000 de lei pentru tăinuire, în timp ce pentru ceilalţi doi inculpaţi, procesul penal a încetat complet, decizia instanţei fiind luată în contextul în care fiecare din cei amintiţi a încheiat câte un acord de mediere cu CEO. Împăcarea părţilor nu îi scuteşte pe inculpaţi de obligaţia de a suporta fiecare cheltuieli de judecată de câte 5.000 de lei către statul român.