CEO nu dispare, CEO se transformă
Complexul Energetic Oltenia nu dispare. Nu înseamnă doar cariere miniere, ci și gaz și fotovoltaic. Asta a fost concluzia ministrului Energiei, prezent, joi, la Târgu Jiu. Virgil Popescu a declarat că producătorul de energie din Gorj e departe de insolvență și departe de a dispărea. În plus, a mai spus că planul de restructurare a fost „abandonat” anul trecut și se va mai „umbla” la el.
„Gorjul nu are cum să dispară din relevanța energetică a României”, a ținut să sublinieze și premierul Nicolae Ciucă, la Târgu Jiu.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a adăugat că producătorul de energie din Gorj are viitor și după 2040. „Resping categoric că un Guvern din care facem parte ar putea să gândească cumva insolvență, cum aud acum. Este exclus așa ceva! Avem un plan de restructurare aprobat, care presupune investiții de un miliard de euro în CEO. 4.000 de angajați deja se duc la pensie. 1.350 de MW pe gaz, 747 capacitate instalată de fotovoltaice și încă două unități la Rovinari și una la Turceni, care sunt în rezerva sistemului. Trebuie să ne uităm la prețul energiei electrice, care a fost anul trecut, care a permis CEO să facă profit. Până la urmă, CEO trebuie să existe și în 2026, și în 2030 și după 2040. Trebuie să existe”, a explicat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
CEO nu înseamnă doar cărbune, a mai transmis ministrul Popescu. El a mai adăugat că planul de restructurare aprobat de Bruxelles a fost amânat, dar este asumat și trebuie respectat chiar dacă anumite termene vor fi devansate.
„CEO nu dispare. CEO nu înseamnă doar cariere miniere, înseamnă producție de energie: gaz, fotovoltaic și cărbune. Atâta timp cât cărbunele va intra în sistem, va putea să producă la prețul din sistem, va da. Să nu mai punem tot timpul drobul de sare. Planul de restructurare este în întârziere și datorită faptului că am produs mai mult anul trecut. Practic, planul a fost abandonat anul trecut. Am discutat deja cu vicepreședinta Comisiei, i-am spus și trebuie să ajustăm acest plan. Poate investițiile nu vor fi în 2026, poate vor fi puse la începutul lui 2027, dar să fie puse cât mai repede. Planul ni l-am asumat, dar anumiți parametri pot fi ajustați”, a conchis ministrul Energiei.