CEO nu a fost sancţionat pentru scurgerea de şlam de la Turceni

Complexul Energetic Oltenia are şanse reale să scape basma curată după incidentul de la Turceni, atunci când opt gospodării din satul Sumaidane au fost acoperite cu şlam, după ce zidul gropii de cenuşă al termocentralei s-a fisurat. Şefii Gărzii de Mediu Gorj au efectuat un control acolo înainte de sărbători şi nu au considerat că se impune aplicarea vreunei sancţiuni pe motivul că cenuşa provine dintr-un depozit de deşeuri nepericuloase. Totuşi, vor cere o expertiză a terenului, după curăţirea zonelor afectate, pentru a decide dacă este vorba sau nu de poluare.

Conform conducerii Gărzii de Mediu Gorj, prin nişte analize ale solului ulterioare îndepărtării şlamului vor stabili dacă este vorba sau nu de o poluare. Curăţirea gospodăriilor este aproape de final, urmând să se treacă la îndepărtarea nămolului cu cenuşă şi de pe cele 20 de hectare de teren agricol afectate. „Se intervine la colectarea zgurii şi cenuşii de acolo. Se depozitează pe un teren al primăriei, urmând ca la finalizare să fie depozitate într-un depozit existent de cenuşă. Cenuşa provine de la un depozit al lor care este încadrat la deşeuri nepericuloase. După ce vor finaliza intervenţia se vor efectua şi nişte determinări ale solului, să vedem în ce stare se află. Nu se poate da un termen limită pentru că ţine foarte mult de vreme. Se lucrează în continuu acolo”, a spus Alexandru Ţintă, şeful Gărzii de Mediu Gorj.

CE Oltenia evaluează pagubele

Conducerea instituţiei menite să constate şi să sancţioneze încălcarea prevederilor legale privind protecţia mediului mai spune că o comisie stabilită la nivelul Complexului Energetic Oltenia va merge zilele acestea la Sumaidane pentru evalua pagubele produse de scurgerea şlamului în gospodăriile şi pe terenurile cetăţenilor din sat. „Nu s-au aplicaţi sancţiuni pentru că nu a fost cazul. Măsura este aceea de recuperare a cenuşii din curţile cetăţenilor şi din terenurile aferente. Se vor face aceste determinări ale solului. Noi nu avem laboratoare, o să le impunem lor (n.r. celor de la CE Oltenia) să facă cu nişte laboratoare acreditate. Am înţeles că s-a constituit o comisie la nivelul Complexului Energetic, chiar de marţi din ce am înţeles, se va deplasa la faţa locului, cu nişte experţi, care o să cadă de acord, o să le construiască din nou, nu ştiu ce formulă vor găsi”, a mai spus comisarul şef al Gărzii de Mediu Gorj. 

Conform autorităţilor locale din Turceni, curăţirea zonelor afectate va mai dura încă două luni. Oamenii aşteaptă despăgubiri şi chiar să fie expropriaţi, mai ales că o parte din locuinţe nu mai pot fi locuite.

Vizualizări: 197

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: