Centru de recuperare post-Covid, la Dobrița. Primul din România!
Primul centru de recuperare post-Covid din România va fi amenajat în Gorj. Mai exact, la spitalul din Dobrița, și va fi realizat din donații venite din partea Fundației Mereu Aproape. Centrul complex de la Runcu va pune la dispoziţia pacienţilor aparatură pentru recuperare respiratorie, neuromusculară, kinetoterapie în aer liber, recuperare emoţională şi halo terapie în singura salină de suprafaţă găzduită de un spital, din România.
În plus, vor fi organizate discuţii săptămânale cu o echipă multidisciplinară de specialişti, care vor răspunde la toate întrebările pacienţilor despre COVID-19, urmări și viață refăcută.
Alessandra Stoicescu, preşedintele Fundaţiei "Mereu Aproape", a vorbit despre acest proiect ce va începe în Gorj: „E un loc fabulos, începând de la clădirea aceea în formă de Y, care parcă îmbrăţişează muntele, în care se află, la povestea celor 365 de uşi, ca să fie un an întreg, şi până la echipa medicală, toţi au spus Da, aici facem primul centru de recuperare post covid. Locul acela minunat, în care oamenii fac minuni pentru cei cu boli de plămâni, iar acum va apărea acolo un centru cu toată aparatura”.
Centrul va fi modernizat cu ajutorul Fundaţiei Mereu Aproape, pentru pacienţii care au scăpat de Covid, dar nu şi de efectele bolii. „Rămân nişte sechele. De exemplu, se poate prezenta ulterior cu o dispnee de efort, cu greutate la respiraţie, poate să persiste oboseala musculară, dureri musculare, dureri articulare, o astenie fizică, chiar ameţeli în cazul în care a avut şi afectare cerebrală mai importantă”, a spus medicul pneumolog, Mihaela Brânzan.
Centrul de la Runcu este singurul din România dotat cu o salină de suprafaţă. Secţia de recuperare are, în acest moment, 39 de paturi, iar pacienţii pot rămâne aici până la 14 zile. „Suntem o echipă multidisciplinară din care face parte medicul de reabilitare pulmonară, medicul pneumolog, fiziokinetoterapeutul, asistenţii medicali, de asemenea, avem şi preot, în curând, sperăm şi un psihoterapeut care ne ajută să gestionăm această afecţiune nouă”, a declarat, pentru Observator Antena 1, Ștefania Ionică, șefa clinicii de recuperare.
„Avem deja un prim partener, care este Sika si multumesc acestei companii. Ultimii doi ani, concentraţi şi mai mult pe zona medicală, am făcut investiţii în Sănătate, în spitalele care există şi care primesc mii de pacienţi peste tot în ţară, de aproape patru milioane şi jumătate de euro. Toate aceste lucruri reprezintă poate totul pentru un pacient”, au mai transmis cei de la Fundația Mereu Aproape.