Centrele de vaccinare anti-Covid, pregătite și nu prea
Vaccinarea anti-Covid a populației va începe luni, iar ca acest procedeu să se desfășoare în condiții optime, centrele de vaccinare trebuie să fie pregătite cu toate cele necesare. Povara a căzut pe umerii primarilor, fără ca guvernul să aloce vreo sumă de bani pentru dotarea centrelor. Cu vistieriile goale, edilii caută soluții ca până vineri să fie amenajat totul.
Un primar din Gorj nu a avut altă soluție decât să ia mobilierul și logistica din cabinetele medicale școlare și să le ducă în centrele de vaccinare. Se întâmplă la Motru. Situația se complică atunci când cursurile vor începe în unitățile școlare, iar mobilierul trebuie dus înapoi.
Primarul Cosmin Morega a făcut tot ce a ținut de el pentru a utila centrul de vaccinare cu cele necesare, ținând cont că cei de la guvernare nu au alocat bani pentru acest lucru. Edilul spune că centrul a fost realizat într-o clădire unde funcționa o grădiniță.
”Centrul a fost realizat într-o fostă școală, considerând că este cea mai bună pentru acest centru de vaccinare. Inițial am vrut într-o sală de sport, dar am găsit aici spațiul necesar. DSP și Prefectura au văzut spațiul și au fost mulțumiți că avem și circuite. Noi am asigurat tot ce am putut, utilități și mobilier. Am pus la dispoziție echipamentul necesar de la cabinetele medicale școlare, fiind vorba despre paturi, scaune, o masă, birou, dar și alte lucruri. Nu ai banii necesari, nu poți să faci aceste cheltuieli. Mulți primari din țară au avut aceeași problemă. Am luat echipamentele, iar dacă școala va începe, chiar va fi o problemă”, a spus primarul Morega.
Tot acesta a mai afirmat și faptul că cea mai bună soluție ar fi fost ca vaccinarea să se facă în cabinetele medicilor de familie: ”Cea mai bună variantă ar fi fost ca vaccinarea să se fi făcut la cabinetele medicilor de familie. Era un lucru foarte simplu. Medicul de familie știa ce are de făcut, are și asistenți. Nu era așa o bulversare și costurile erau mult mai mici”, mai spune edilul Morega.
Oamenii au venit deja să se intereseze de vaccin la centru. Un motrean spune că vrea să se vaccineze, însă nu este mai nimic pregătit și că cel mai bine era la medicul de familie: ”Am venit să ne interesăm, dar nu este pregătit deloc. Nu știu de unde pleacă această situație. Noi suntem pregătiți să ne vaccinăm. Centrul nu este pregătit la capacitate maximă. Cel mai bine era la medicul de familie și făceam treaba bună. Nu știm nimic despre campania de vaccinare”, a spus un cetățean.
Un alt cetățean spune și el că s-ar vaccina, însă nu știe nici măcar unde se află centrul: ”Eu vreau să mă vaccinez, dar nu știu unde este centrul. Guvernanții se cam joacă cu noi. Nun știm nimic despre acest vaccin”, a mai afirmat un motrean.
Și Direcțiia de Sănătate Publică așteaptă să fie anunțată pentru ridicarea vaccinurilor. ”Faza a doua de vaccinare va începe în data de 15 ianuarie 2021, în centrele rezidențiale la nivelul județului Gorj. Se vor constitui trei echipe mobile de vaccinare din angajați ai Direcției de Sănătate Gorj. O să mai apară 5 centre noi pentru vaccinarea populației, de luni dimineața. Este vorba despre 2 centre în municipiul Târgu Jiu, unul la Motru, unul la Bâlteni și unul în Târgu Cărbunești. Centrele sunt verificate, condițiile sunt bune și așteptăm să se deschidă platforma pentru ca oamenii să se programeze. Dozele vor ajunge în funcție de programările ce se vor face”, a spus Narcis Stoian, directorul DSP Gorj.
În aceste condiții, cel mai probabil, vaccinarea populației va începe de luni, 18 ianuarie 2021.