Cea mai mare dezamăgire a unui primar din Gorj
Faptul că n-a reușit să repornească excavatoarele în comuna sa și să se extragă, din nou, cărbune e cea mai mare dezamăgire a edilului din Roșia de Amaradia. O spune, public, primarul Liviu Cotojman mai ales în contextul în care trecem printr-o criză energetică.
Edilul spune că, în zadar, a insistat să fie redeschisă cariera din localitatea pe care o conduce. De ani de zile a încercat să convingă oficialii Complexului Energetic Oltenia să “resusiciteze” cariera, dar n-a avut succes.
„E cea mai mare dezamăgire a mea, că n-am reușit să conving pe cine trebuia să vină acolo, să continuăm activitatea minieră în Roșia de Amaradia. Acum au spus că e costisitor să transporți cărbunele pe calea ferată de la Roșia, Albeni până spre Craiova. Viaductul nu mai prezintă siguranță, trebuie reabilitat”, a declarat primarul din Roșia de Amaradia, într-o emisiune la Radio Infinit.
Ar fi totuși o variantă. Să fie extras cărbunele de aici și să fie vândut direct la poarta carierei sau transportat cu mașinile de mare tonaj către termocentrale. Calea ferată, folosită odinioară pentru cărbune a ajuns acum o ruină. S-a furat tot ce s-a putut fura. „Varianta optimă rămâne cea de exploatare cu auto. E zăcământ. Au furat calea ferată, stâlpii de susținere și nimeni nu știe nici cine e proprietarul. S-a furat tot ce era fier și tot ce se putea fura din viaduct. Inclusiv viaductul din beton, din Alunu, de exemplu, a fost demolat ca să fure fierul din el”, a mai spus primarul Liviu Cotojman.
Acesta a adăugat că, în Roșia de Amaradia, ar exista un zăcământ important. Cărbunele de acolo ar putea fi exploatat 30 de ani de acum înainte. Oricum Complexul Energetic Oltenia are licență pentru exploatarea lignitului în acea zonă până în anul 2029, dar nu se gândește să repornească utilajele care și-așa au ajuns piese de schimb.
În urmă cu doi ani, Daniel Burlan vedea oportună exploatarea în zonă, dar doar pentru a extrage cărbune și a-l vinde mai apoi localnicilor sau celor interesați, subliniind că este o carieră unde ar fi mai rentabil să vândă cărbune decât să-l transporte mai departe și să producă energie.