Cea mai bună rețetă de socată!
Socul este deja în floare și e momentul potrivit să recoltați delicatele și parfumatele flori. Acestea pot fi folosite, și proaspăt culese și deshidratate, pentru a pregăti o socată răcoritoare și plină de vitamine.
În zilele de vară nimic nu poate concura cu o băutură revigorantă și răcoritoare precum socata. Pe lângă savoarea sa socata este recunoscută și pentru multiplele sale beneficii asupra sănătății. Poți să te bucuri de toate aceste calități pregătind socata chiar la tine acasă.
Ingrediente:
10 flori de soc proaspete sau deshidratate
500 grame de zahăr (sau miere)
5 litri de apă călduță
o bucată mică de drojdie, de mărimea unei alune
2 lămâi netratate
Un borcan de sticlă cu capac, de 5 litri
Mod de preparare:
Spală temeinic florile de soc sub un jet de apă rece și așază-le în borcan. Feliază lămâile în bucăți subțiri și aranjează-le peste florile de soc.
Într-o cratiță, încălzește apa împreună cu zahărul până când acesta se dizolvă complet. Nu este necesar să aduci apa la punctul de fierbere, ci doar să o încălzești ușor. Într-un bol mic, dizolvă drojdia într-o linguriță de apă călduță și puțin zahăr. Adaugă amestecul obținut în borcanul de socată și completează cu apa călduță. Acoperă gura borcanului cu un tifon dublu și fixează-l cu un elastic. Lasă borcanul într-un loc cald, preferabil la soare, pentru 2-3 zile. Amestecul va începe să fermenteze și vei obține un lichid delicios de socată. Pentru puțină aciditate adaugă și câteva boabe de orez. Filtrează-l apoi, toarnă-l în sticle și păstrează-l la rece în frigider.