Ce vor primarii gorjeni de la guvernul Ponta
Aproximativ 20 de primari gorjeni au participat la sesiunea ordinară a Adunării Generale a Asociaţiei Comunelor din România (ACoR) care s-a desfăşurat la Bucureşti în perioada 15-18 februarie. Aceştia au profitat de prezenta unor miniştri pentru a cere reducerea birocraţiei, transferarea unor taxe la bugetul local, dar şi respectarea promisiunilor făcute.
Edilii locali şi-au spus nemulţumirile în faţa lui Darius Vâlcov - ministrul Finanţelor Publice, Rovana Plumb - ministrul Muncii şi Daniel Constantin, ministrul Agriculturii. La şedinţă a participat şi Corina Creţu, comisarul european pentru problemele regionale.
Primarii gorjeni spun că astfel de întâlniri sunt benefice, mai ales că aleşii de la nivel central nu-şi respectă promisiunile din campanie. „Este bine să-i mai tragem de mânecă din când în când pentru că promit multe şi fac puţine. Pe Legea 165 ne-au pus să facem contracte cu anumite societăţi de cadastru pe motivul că ne dau banii înapoi, dar până acum nu ne-au dat nimic. S-a ridicat problema bugetului, pentru că toate comunele mari au fost dezavantajate. Ministrul Finanţelor ne-a spus că legea este pe 6 luni, iar apoi se vor îndrepta greşelile, ni s-a promis că se va reveni cu o suplimentare serioasă în a doua jumătate a anului”, a declarat Ion Ciocea, primarul comunei Bustuchin, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Comunelor Gorj.
Edilii locali au cerut să se facă anchete sociale o dată pe an. „S-a cerut să nu se mai facă anchete sociale din 3 în 3 luni pentru că trebuie reînnoite multe documente pentru care oamenii pierd timp şi bani. S-a cerut să nu mai fie limita de 20 de arii la stabilirea dreptului minim garantat, pentru că multe familii pierd acest drept pentru o bucată amărâtă de pământ. S-a discutat problema incompatibilităţii primarilor, să se revină asupra legii care interzice primarilor să facă parte din anumite asociaţii. S-a cerut introducerea cât mai repede în Parlament a Legii 255, care vizează exproprierile. Este bine să fie un preţ unic pentru toată lumea, nu negocieri cu fiecare în parte”, a declarat Ion Bârcă, primarul comunei Turburea.
Primarii au propus ca impozitele pe veniturile agricole să rămână primăriilor, ca şi celebra „taxă pe stâlp”.
SPERANŢE
Primarii gorjeni s-au întors încrezători de la această întâlnire. „Ni s-a promis o reaşezare a legii ajutoarelor sociale şi că se vor face corecţii ale bugetelor locale. De asemenea, am încheiat un acord de parteneriat între Asociaţia Comunelor din România şi Ministerul Muncii pentru a se pune pe hârtie toate problemele noastre, inclusiv salarizarea funcţionarilor publici”, a declarat Gheorghe Cîrstea, primarul comunei Hurezani, preşedintele Asociaţiei Comunelor Gorj.