CE Oltenia plătește uzufruct pentru terenuri nefolosite de zece ani. De ce nu le redă oamenilor!

Circa 200 de localnici din comuna gorjeană Roșia de Amaradia așteaptă să negocieze cu oficialii Complexului Energetic Oltenia uzufructul pentru acest an. Autoritățile speră ca oamenii să primească banii până la finalul lunii aprilie.

Deși nu mai folosește terenurile, Complexul Energetic Oltenia trebuie să despăgubească oamenii din Roșia de Amaradia pentru că nu și-a dus la îndeplinire obligația de a reda terenurile în circuitul agricol.

Sunt aproximativ 200 de localnici care vor negocia cu reprezentanții companiei energetice valoarea uzufructului pentru acest an. “Sunt aproape 200 de proprietari de terenuri care au terenuri încă în chirie la CEO. Ei negociază an de an pentru aceste terenuri și primesc bani ca și contravaloarea uzufructului pe anul respectiv. Trei sferturi dintre proprietari au depus documentele de analiză încă din decembrie. Am început să le semnăm. Sperăm să intre și în posesia sumelor de bani mai devreme, până de Paști”, a declarat primarul din Roșia de Amaradia, Liviu Cotojman.

Pentru un teren de circa cinci mii de metri pătrați, oamenii încasează, anual, peste 1.000 de lei, dar suma este negociată în fiecare an.

Compania ar trebui să facă lucrări și să redea terenurile în circuitul agricol. Oficialii companiei s-au plâns că acest proces ar fi prea costisitor, dar că preferă să despăgubească oamenii care au terenuri afectate de exploatarea minieră din zonă. Asta în ciuda faptului că, de mai bine de zece ani, Cariera Seciuri a fost închisă.

„Ar fi mult prea costisitor să redea terenurile în circuitul agricol și ar însemna și repartizarea unor sume de bani direct de la Guvern către CEO cu această destinație, lucru care nu s-a întâmplat, motiv pentru care CEO e obligat să acorde uzulfruct ca despăgubire. De peste zece ani, cariera e închisă, în conservare, numai că terenurile trebuie nivelate, redate în circuitul agricol”, a mai spus Cotojman, la Radio Infinit.

Edilul, împreună cu câțiva localnici, a anunțat că se poate ajunge inclusiv la instanța de judecată dacă oficialii companiei nu consolidează terenurile pe care le-au excavat. Din cauză că nu au fost făcute lucrări, zona s-a destabilizat cu fiecare alunecare de teren, iar pământul riscă să o ia la vale în apropierea mai multor gospodării.

Vizualizări: 1,982

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: