Ce îi cer minerii și energeticienii din Gorj ministrului Energiei
Câțiva sindicaliști din Gorj se întâlnesc, marți, cu ministrul Energiei, la București, să discute despre salariile minerilor și energeticienilor din Complexul Energetic Oltenia. Oamenii își doresc venituri mai mari mai ales că producătorul de energie din Gorj va produce mai mult, oamenii vor scoate mai mult cărbune, vor munci și mai mult în condiții tot mai dificile. Unele voci susțin că salariații ar trebui să primească cel puțin 2.500 de lei în plus la salariu ca să facă față și scumpirilor din ultima perioadă.
Liderul Sindicatului Energia Rovinari l-a invitat pe ministrul Virgil Popescu să vadă carierele și termocentralele companiei, să vadă în ce condiții se lucrează, cu ce utilaje și ce instalații.
Manu Tomescu mai trage un semnal de alarmă și cu privire la media de vârstă din companie. Personalul din producție este tot mai îmbătrânit.
"Eu unul l-aș invita mai întâi să vină să stea de vorbă cu salariații din producție, și să vadă cum muncesc minerii și energeticienii în subunitățile companiei, în carierele miniere și în termocentrale!
L-aș întreba unde se duce diferența de bani încăpând de la costul cu munca vie de pe fiecare megawatt, până la prețul final cu care se vinde în Piața Energetică!
L-aș întreba dacă știe că minerii și energeticienii din CE Oltenia sunt cea mai îmbătrânită categorie de lucrători din toată industria României! L-aș întreba dacă știe că suntem din ce în ce mai puțini și mai îmbătrâniți, și suntem nevoiți să exploatăm instalații și utilaje tot mai învechite și cu lipsuri tot mai multe! Și nu în ultimul rând l-aș întreba dacă știe cu cât s-a scumpit viața noastră numai în ultimul an, adică, alimentele, medicamentele, carburanții, utilitățile, taxele și impozitele", a fost mesajul lui Manu Tomescu.
Utilajele vechi și salariile mici sunt supărările reclamate la unison de angajații din producție. "L-aș întreba dacă știe cum arată instalațiile și utilajele din CEO. L-aș intreba daca știe de toate drepturile noastre pe care le-am avut și care, an de an, ne-au fost furate. De ce nu avem voie la măriri salariale din moment ce ne cere să muncim mai mult, să producem mai mult. Eu l-aș întreba dacă știe că 1 din 10 angajați moare la locul de muncă sau la spital din cauza bolilor acumulate în timp de condițiile de muncă, mai ales cei depășiți de vârsta de 52 de ani și nu au dreptul să se pensioneze deși este o lege semnată aprobată și trecută în monitorul oficial", a transmis un alt angajat al companiei.
Cum, în pandemie, cadrele medicale au fost răsplătite în lupta anti-Covid, și acum, minerii și energeticienii ar trebui să fie răsplătiți pe măsură că aprind becul în România. Este principiul după care spun oamenii că ar trebui să se ghideze guvernanții în această criză energetică. "Acum, când criza energetică arată cât de importanți suntem trebuie sa spunem că cel mai mic salariu net in CEO trebuie sa fie 3500 lei net. Ori asta înseamnă minim 2500 lei adăugați pe brut. Fara acești bani, nu acoperim nici inflația și nici nu putem vorbi de un prag al sărăciei. Noi suntem cei care dăm energie României la propriu", a transmis un alt salariat din CE Oltenia.
"Asa cum s-a procedat în timpul crizei sanitare și s-au premiat eroii cu 500 de euro lunar, criza energetică presupune alți eroi. Un adevărat președinte de sindicat, membru în comisia de negociere asa ar trebui sa pună problema. Din păcate nu poți câștiga lupta cu trădători", a mai transmis un alt angajat al companiei.