CE Oltenia, obligată să vândă sub costuri. A demonstrat în instanță!

Patru ani de procese pentru ca societatea Complexul Energetic Oltenia să demonstreze în instanță că a fost obligată să vândă sub costuri! CE Oltenia a cerut Curții de Apel București să anuleze actul administrativ prin care ANRE a aprobat prețurile pentru energia reglementată, demonstrând că a fost obligată să vândă sub costuri o parte din producția anului 2013. O expertiză a stabilit că, prin ordinul ANRE, CEO a fost prejudiciat cu 265 de milioane de lei, adică aproximativ 60 de milioane de euro. Dacă decizia Curții de Apel București va rămâne definitivă, compania energetică se poate îndrepta împotriva autorității de reglementare pentru recuperarea sumelor.

2013 a fost anul în care minerii și energeticienii din Complexul Energetic Oltenia au mers zile în șir la București, pentru a picheta sediul Autorității Naționale de Reglementare în Energie. Aceștia spuneau despre CEO că este discriminat prin deciziile ANRE. În paralel, compania a dat în judecată ANRE pentru a cere anularea unei decizii prin care era practic obligată să vândă sub costuri. După patru ani de procese, compania a câștigat procesul în primă instanță. Dar, cele 60 de milioane de euro pierdute s-au regăsit în situația financiară a societății din 2013, un an cu pierderi uriașe.

ANRE a ignorat costurile cu certificatele verzi

CEO  a solicitat încă din 2013 anularea parțială a Deciziei ANRE nr. 3309/ 19.12.2012 privind aprobarea cantităților de energie electrică vândute pe bază de contracte reglementate, a prețurilor reglementate și a bonusului individual pentru energia electrică produsă în cogenerare de înaltă eficiență și livrată în SEN în anul 2013. Compania a susținut că „decizia contestată a fost emisă cu exces de putere”, fără a ține cont de costurile reale de producere a energiei. ANRE a stabilit un preț de 215,81 lei/MWh, exclusiv TVA, pentru energia electrică în regim reglementat, produsă și livrată în orele de zi din anul 2013, respectiv un preț de 134,88 lei/MWh pentru cea produsă și livrată în orele de noapte din anul 2013, pe bază de contracte reglementate de vânzare-cumpărare, mult sub costurile de producție.

CE Oltenia a reușit să demonstreze în instanță că nu au fost luate în calcul cheltuielile cu certificatele de emisii gaze cu efect de seră, echivalentul a 18.252.716 certificate la un preț de 9 euro/certificat, la cursul de schimb din anul 2013. Practic, ANRE nu a ținut cont de faptul că începând din 2013, aceste certificate nu se mai acordau gratuit, ci trebuia să fie cumpărate prin licitații sau de pe piață. Prin decizia ANRE, costul cu certificatele verzi nu a fost prins în prețul energiei de pe piața reglementată.

Argumentul ANRE a fost că potrivit metodologiei prețul de pe piața reglementată avea în vedere datele concrete din perioada anterioară, nu estimări pentru perioada următoare. Mai mult, a arătat că prețul pe certificat putea fi de 2 euro, nu 9 ca în estimare. Instanța a reținut însă faptul că la momentul emiterii deciziei contestate, era în vigoare H.G. nr. 780/2006 privind stabilirea schemei de comercializare a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră, care stabilea că din 2013 sunt interzise alocările cu titlu gratuit, cu anumite excepții, iar prețul certificatelor se stabilește pe bursă.

Deocamdată, CE Oltenia poate recupera de la ANRE costul expertizei, de 8.890 de lei, dar, dacă decizia instanței rămâne definitivă, compania s-ar putea trezi cu o grămadă de bani în cont.

Vizualizări: 5,909

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: