CE Oltenia lasă pe drumuri sute de salariaţi Minprest
Complexul Energetic Oltenia vrea să renunţe la o parte din contractele de prestări servicii cu Minprest Rovinari, susţinând că face asta la presiunea sindicatelor. Liderii de sindicat neagă astfel de solicitări, fiind doar un mod al administraţiei CEO de a fugi de răspundere. Circa 600 de salariaţi Minprest, care au contracte pe perioadă determinată, ar putea pleca acasă după 28 februarie.
Directorul Gabriel Giorgi spune că face analize pentru a stabili cine va rămâne şi cine va pleca acasă după 28 februarie. „Întrucât sindicatele fac presiuni pe administraţia CE Oltenia, e posibil ca pentru anumite contracte să nu mai avem buget şi în consecinţă să renunţăm la serviciile respective. Au ieşit sindicaliştii şi au spus să se reducă bugetul alocat pentru terţi. Nu s-a solicitat numai reducerea bugetului alocat, s-a solicitat închiderea Minprest de către Marciuc şi de către Roşca, în special ei au fost cei mai vocali (...) Noi încercăm să rezolvăm să fie afectaţi câţi mai puţini. Se pune problema pentru cei peste 600 de salariaţi. Zilele acestea se decide sub un fel sau altul. Încercăm să fie afectaţi de neprelungirea contractelor doar cei care au concedii medicale. Doar cei care au fost bolnavi închipuiţi să fie afectaţi”, a declarat Gabriel Giorgi, directorul Minprest Serv Rovinari.
Propunere: Angajaţii Minprest internalizaţi la CE Oltenia
Sindicalistul Nelu Roşca spune că nu a cerut niciodată administraţiei CE Oltenia să reducă contractele cu Minprest sau să închidă societatea. Roşca spune că susţine varianta propusă ieri de Nicolae Bădiţă, de a internaliza angajaţii Minprest în cadrul complexului. „S-a făcut o propunere în cadrul comisiei de negociere de internalizare a lor în complex, ţinând cont de faptul că o parte din ei au plecat din sistem, atunci ar fi o reducere de cheltuială. Nu am spus eu administraţiei să reducă contractele sau să închidă Minprest. Giorgi vorbeşte mult şi prost. Nu a depins managementul societăţii de inteligenţa şi priceperea lui? El este marele manager. Ei au făcut o strategie de atac asupra lui Roşca şi a lui Marciuc pentru că nu am cedat în negocierile cu administraţia şi cu Directoratul. Nici nu-l bag în seamă, că nu merită”, a comentat Nelu Roşca.
Sindicalistul lui Ciurel a făcut propunerea
Dumitru Pârvulescu, lider sindical al Federaţiei Naţionale Mine Energie, ia apărarea lui Roşca şi Marciuc. Sindicalistul spune că cel care a venit cu propunerea de a fi reduse contractele cu Minprest a fost Eugen Iovan, preşedintele Sindicatului Energia Turceni. „Propunerea de diminuare a fost din partea lui Iovan, nu din partea lui Roşca. N-a spus-o nici Iovan chiar tendenţios. A spus că au fost 900 şi acum sunt 1600 de angajaţi, că sunt foarte mulţi. Probabil Iovan fiind la termocentrală nu ştie ce probleme sunt cu terenurile. Undeva la 60-70% din salariaţii de Minprest sunt cei care sunt expropriaţi sau în curs de expropriere. Când a făcut Iovan această propunere nu a fost comisie de negociere, a fost o întâlnire între Directorat şi noi, partea sindicală. Cred că acum două săptămâni”, a spus Pârvulescu.
Eugen Iovan nu a putut fi contactat pentru a comenta referitor la acest subiect.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei “Univers”, Adrian Marciuc, spune că administraţia nu are pe cine da vina: „Ei nu ştiu cum să scoată cămaşa, că am cerut noi. Când au încheiat contractele cu Sind Jilţ ni se striga nouă că avem un management defectuos, că n-avem contracte. Dar Giorgi câte contracte are în afară de contractul cu CEO? Dacă îi taie contractele se duce şi el”, a comentat Adrian Marciuc.