Premise pentru exploatarea zăcămintelor de titan şi zirconiu la Glogova
O societate din Bucureşti caută zăcăminte de titan şi zirconiu la Glogova, unde au mai fost extrase şi în trecut aceste metale rare. Dacă după efectuarea lucrărilor de explorare vor fi găsite zăcăminte cu concentraţia necesară, se va proceda la exploatarea minereurilor. Acest lucru ar însemna crearea de noi locuri de muncă la nivelul localităţii dar şi venituri mai mari la bugetul local.
Exploatarea titanului şi zirconiului este pe punctul de a fi reluată la Glogova, unde a fost întreruptă în urmă cu mai bine de un deceniu. Societatea Remat Group Mangement SRL a obţinut avizele necesare de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale pentru a putea face lucrări de explorare. Autorităţile locale din Glogova spun că reprezentanţii societăţii au făcut recent cercetări la adâncimi mici şi au fost încântaţi de ce au găsit. “Este vorba de explorări pentru a verifica cantitatea de titan şi zirconiu din solul comunei Glogova. Sunt două perimetre de explorare în satul Cleşneşti şi Glogova. Această societate a venit şi, din primele verificări, se pare că rezultatele au fost pozitive şi dânşii vor să continue cu probele de laborator. Au făcut prospecţiuni sumare la nivel de sol, cu săpătură mică în mal, cu un aparat de testare, dar verificările au fost făcute doar superficial. Acum urmează explorarea şi trimiterea la laboratoare a minereului găsit la diverse adâncimi în sol”, a declarat Gheorghe Alpredi, primarul comunei Glogova.
Noi locuri de muncă
Autorităţile spun că pentru lucrările de exploatare vor fi angajate câteva persoane de pe raza comunei iar dacă se va redeschide cariera ar fi vorba de câteva zeci de locuri de muncă noi. “Dacă concentraţia este destul de bună probabil că vor exploata aceste metale rare. Asta îmi şi doresc, ar însemna locuri de muncă şi bani pentru comuna noastră. Pentru explorare este vorba de 10-12 locuri de muncă. Partea necalificată în mod sigur va fi de aici, asta a fost şi una din rugăminţile mele. Dacă se va face cariera şi se va începe din nou exploatarea, cred că vor fi 30 de locuri de muncă, minimum”, a mai spus primarul din Glogova.
Cariera, pe pământul statului
Administraţia locală din Glogova spune că cercetările vor fi efectuate în cea mai mare parte, circa 90%, pe terenuri din domeniul statului, este vorba de o pădure, restul fiind deţinute de localnici sau ţin din domeniul public al comunei. În trecut la Glogova a funcţionat preţ de peste 20 de ani o staţie de sortare a nisipului ce conţinea aceste minerale. Nisipul prelucrat aici era transportat la Chituc, în zona Constanţa, la fosta Întreprindere de Metale Rare. Aliajele de titan sunt folosite în industria aeronautică, navală, spaţială şi militară.