DOCUMENT: Viitorul CE Oltenia se numeşte restructurare
Ministerul Energiei are planuri de restructurare masivă a Complexului Energetic Oltenia. Deputata PNL Gorj, Niculina Mocioi, a primit răspuns la o interpelare pe care a făcut-o ministrului Andrei Gerea, din care rezultă că vor fi închise sau externalizate capacităţi de producţie, că ANRE şi Transelectrica nu vor face o legislaţie care să ajute producătorii de energie termo şi că anul acesta sunt bani doar pentru exproprierile de la Jilţ Nord. Deocamdată nimeni nu a răspuns care este alternativa în cazul în care CE Oltenia îşi reduce activitatea.
Din răspunsul furnizat de Minister sunt desprinse trei mari mesaje, susţine Niculina Mocioi. „Ministrul energiei arată că soluţia Guvernului este restructurarea masivă a CE Oltenia prin externalizarea sau închiderea unor capacităţi de producţie de energie şi cariere. De asemenea, ministerul transmite că modificarea legislaţiei pentru a permite accesul CE Oltenia pe piaţa de energie nu poate fi făcută de instituţiile din ţara noastră, că legislaţia emisă de ANRE este în acord cu legislaţia europeană, iar Transelectrica este obligată să o respecte. A treia informaţie extrem de importantă este că în bugetul din 2015 sunt prevăzute sume pentru exproprieri pe Legea 255/2010 doar pentru Cariera Jilţ Nord, dar probleme cu fronturile de lucru sunt şi în alte cariere. Întrebarea este ce mai rămâne din CEO şi ce facem cu cei care vor suferi de pe urma acestor restructurări“, a susţinut deputata PNL Gorj. Aceasta a mai declarat că dacă decizia a fost luată şi soluţia de viitor a CEO se numeşte restructurare, atunci Guvernul să prezinte alternativa pentru gorjenii care rămân pe dinafară.
Măsurile de redresare sunt de restructurare
Chiar dacă ministrului Andrei Gerea i s-a dat o lună răgaz pentru a găsi soluţii pe care să le prezinte în aprilie în faţa FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene, acesta ştie deja ce măsuri trebuie impuse la complexul energetic din Gorj. Pentru evitarea intrării în insolvenţă, spune Gerea, au fost propuse măsuri de restructurare precum închiderea unor capacităţi de producţie din minerit şi energie, externalizarea unor termocentrale şi cariere, redimensionarea numărului de personal în funcţie de necesarul optim care să asigure funcţionarea în siguranţă a capacităţilor care vor fi menţinute în funcţiune. În situaţia concedierilor de personal, 3000 anunţate până acum, este necesară completarea OUG nr. 36/2013 pentru acordarea venitului de completare. De asemenea, realizarea investiţiei de la Rovinari prin construirea unui grup nou este un factor important pentru evitarea intrării în insolvenţă. Tot ca măsuri de revenire este şi externalizarea carierei Berbeşti la CET Govora, decizia finală fiind luată pe 26 februarie în Adunarea Generală a Acţionarilor din CE Oltenia. CE Oltenia este în urmă şi cu investiţiile pentru refacerea terenurilor unde a fost exploatat cărbunele. În total este nevoie de 42 de milioane de lei.
ANRE şi Transelectrica ridică din umeri
Mocioi l-a întrebat pe ministru şi despre problemele cu ANRE şi Transelectrica, pe care CE Oltenia le-a denunţat public. Guvernul susţine însă că nu are ce să facă, decizia este la Comisia Europeană. „Atât legislaţia primară, cât şi reglementările privind piaţa de energie emise de ANRE sunt în acord cu legislaţia europeană în materie, iar Transelectrica este obligată să le respecte“, se mai arată în răspunsul ministrului energiei.
BLOCAJ ÎN CARIERE
Veştile rele nu se termină aici. Compania energetică a depus de mai bine de un an proiecte pentru aplicarea Legii 255/2010 de utilitate publică în cazul unor culoare de exploatare la Jilţ, Roşia şi Tismana. Ministrul Andrei Gerea spune că în bugetul pe 2015 au fost prevăzuţi bani doar pentru exploatarea Jilţ Nord. Restul sumelor, pentru celelalte cariere, pot fi prevăzute „la rectificare sau în anii următori“.
ALTERNATIVĂ
Mocioi nu a primit răspuns o întrebare: care este alternativa pe care Guvernul o are în situaţia în care CE Oltenia şi-ar restrânge activitatea sau ar intra în insolvenţă. Această întrebare a adresat-o în scris şi premierului Victor Ponta, dar până acum nu a primit răspuns.