CE Oltenia, comunicat despre sancționarea greviștilor
Complexul Energetic Oltenia îi atenționează pe salariați că Tribunalul Gorj a declarat ilegal protestul lor și că riscă să fie concediați dacă nu reia lucrul. Compania anunță că poate solicita despăgubiri nu numai de la organizatorii protestului, ci și de la participanți. Administrația CE Oltenia estimează o pagubă de circa 15 milioane de lei pe zi. Greva continuă în aproape toate carierele miniere, iar stocurile de cărbune sunt la un nivel redus.
Comunicatul CE Oltenia
În data de 16.01.2019, Tribunalul Gorj a pronunţat sentinţa judecatorească prin care a constatat nelegalitatea grevei şi a dispus încetarea acesteia.
Conform prevederilor Legii nr. 62/2011 a dialogului social, riscurile/consecinţele participării la o grevă nelegală sunt:
-sanctiune disciplinara, inclusiv prin concediere;
-raspunderea pentru prejudiciul produs angajatorului, prin solicitarea de despagubiri nu numai de la organizatorii grevei, dar si de la simplii participanti la aceasta;
-sanctiuni contraventionale sau penale, in cazuri grave, cand greva este continuată prin violenţă, când salariaţii recurg la blocarea drumurilor, etc.
Precizam că, în această perioadă, preţul pe piaţa de echilibrare pe care trebuie să îl plătească C.E. Oltenia pentru compensarea energiei nelivrate este la un nivel deosebit de ridicat.
În aceste condiţii, paguba adusă societăţii pentru nefuncţionarea grupurilor energetice, ca urmare a nerespectării hotărarii instanţei de judecată, poate depăşi zilnic suma de cca 15 milioane lei.
Totodată, pagubele pe care C.E. Oltenia le va înregistra în instalaţiile termocentralelor ca urmare a nepornirii si, respectiv, neasigurarii aburului tehnologic pentru grupurile repornite din stare rece, vor fi aditionate la cele reprezentand cantităţile nelivrate de energie electrică.
Conducerea CE Oltenia transmite catre salariatii protestatari un apel la intelegere, resposabilitate si rationament.