CE Oltenia anunță ce se întâmplă cu sporurile angajaților

Complexul Energetic Oltenia are peste 13.000 de angajați care până acum cinci ani lucrau în patru companii diferite, care au fuzionat. Contractele lor de muncă au rămas însă diferite, unii au spor de carieră, alții de fidelitate, unii au salarii de încadrare mai mari, alții mai mici, pe aceeași meserie. Administrația și sindicatele vor să schimbe asta cu ocazia contractului colectiv de muncă de anul viitor, dar a început de pe acum o pre-negociere, astfel încât să aibă temele făcute.

O comisie administrație-sindicate încearcă să genereze câteva scenarii în legătură cu această armonizare a salariilor, a spus șeful de la Resurse Umane, Sorin Olaru. „S-a discutat de introducerea în salariul de bază a unor sporuri, de fidelitate, de carieră, a sporului de pericol. Evident, toate astea fără să afecteze venitul salariaților. E o formă prin care încercăm să reducem această diferență de constituire a salariilor”, a explicat Olaru la TV Sud.

Potrivit acestuia, în carierele Roșiuța, Lupoaia, Roșia, Peșteana, salariații beneficiază de spor de carieră și spor de pericol, în timp ce la Rovinari, Tismana, Peșteana, Jilț, cei care vin de la complexurile energetice, nu beneficiază de acest spor. Au în schimb un spor de fidelitate. „Până la urmă suma este comparabilă, nu există diferențe prea mari între aceste sporuri. Dar, modul de constituire și acordare a acestor sporuri creează dificultăți. Toată lumea a fost de acord că fie păstrăm un singur spor, același peste tot, fie îl introducem în salariu, dar fără să afectăm veniturile salariaților”, a spus Olaru.

Și alte sporuri ar putea fi incluse în salariu, înainte de a se trece la echilibrarea salariilor, spune Olaru: „Mai e un adaos salarial care se acordă lunar de la ultimul contract care ar putea fi inclus în salariu și mai sunt și alte sporuri care pot fi luate în discuție. De exemplu, sporul de tură, salariații care lucrează în tură continuă în sectorul energetic. Și acest spor poate fi inclus în salariul de bază pentru că se știe clar care sunt salariații din activitatea de exploatare, care sunt la reparații sau în activitățile suport”.

Etapa următoare, poate cea mai dificilă, va fi cea privind armonizarea salariilor, acum fiind diferențe și de sute de lei pe lună între oameni care au aceeași meserie și loc de muncă similar.

Vizualizări: 6,219

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: